Fizetek, főúr! Sokat!

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Az elmúlt 2-3 évben a legtöbb vendéglátással kapcsolatos hír arról szólt, hogy kevés a pincér, nincs szakács, nem tudják kiszolgálni az embereket az éttermekben. Sok vendéglátóhely nyáron ki sem tudott nyitni a Balatonnál a munkaerőhiány miatt. Most – az év első tíz hónapjának adatai alapján – úgy tűnik, hogy pincér és szakács nélkül is jól megy a vendéglátás: 10%-kal nőtt a vendéglátók forgalma, de közben a ceruza is vastagabban fogott, hiszen drágult is 6%-kal – az 5%-ra csökkentett áfakulcs mellett. A munkahelyi vendéglátás közben kezd visszaesni.

Az utóbbi hónapokban kilőtt a magyar vendéglátás, hiszen a statisztika szerint 10% felett mozgott a növekedés üteme a korábbi időszakokhoz képest. Az évközi növekedési csúcsot szeptemberben mérte a statisztika, 18%-os emelkedéssel, de az október sem volt sokkal rosszabb a maga 15%-os megugrásával. És az első tíz hónap mérlege 10%-os növekedés.

forrás: Pixabay
Hirdetés

Mindez úgy, hogy a – hivatalos nyelven – a kereskedelmi vendéglátásban (a munkahelyi vendéglátást nem számítva) az áfakulcs 2018-tól már csak 5%. A vendéglátás 2018-ban közben 6%-kal drágult. A vendéglátósokat közben kíméletlenül nyomta a munkaerőhiány, bért kellet emelni itt is.

forrás: Pixabay
A munkahelyi vendéglátás visszaesett

A munkahelyi vendéglátásban 2016-ban volt már egy nagy visszaesés, 2018-ban pedig itt a következő hullámvölgy.

forrás: Pixabay

Itt az adhat talán némi reményt, hogy a cafetéria szűkítésével 2019-től előreláthatóan nagyobb lesz a Szép-kártya juttatás és abból talán cseppen-csurran valami a munkahelyi vendéglátásba is.

(forrás: blokkk.com)


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Hirdetés