Itt kóstolhatja meg a gesztenyés sört és a gesztenyés mézet

 

Ugye, tudják, hogy mi a Kőszegi-hegység legjellegzetesebb növénye? Hát, persze, hogy a szelídgesztenye. Erre építették Velemben a gasztronómiai és hagyományőrző ünnepet és vásárt, ahol egészen különleges, gesztenyéből készült ételeket és italokat is lehet kóstolni. Az idén október 13-14-e között lesz a fesztivál a falu főutcáján, a Rákóczi utcában.

Az biztos, hogy hatalmas tömeg lesz – ezt az elmúlt évek tapasztalatai alapján mondjuk. A parkolásra figyelni kell – minél hamarabb érkezik az ember, annál nagyobb eséllyel tud parkolni  fesztivál közelében.

forrás: Pixabay

Lesznek állatsimogatók – kecskéket és pónikat is lehet simogatni, de persze nem ez a fő attrakció – ez inkább a gyerekeknek izgalmas program.

forrás: Pixabay

No, nézzük, mit kóstolhatnak: a gesztenyés sütik és a gesztenyepüré alap – persze, nem “műanyag” gesztenyepürére gondolok, hanem igazira. Ami tényleg gesztenyéből készül. De az idén is lesznek különlegességek, így gesztenyés sör és gesztenyés méz – és persze a hagyományos sült gesztenye.

forrás. Pixabay

Tavaly azt mondta nekünk egy helyi gesztenyesütő hogy ha az ember szabad tűzön süti a gesztenyét, nem kell bevagdosni, de ha sütőben, akkor bizony muszáj vágni a héján. A sütőben ugyanis lassabban éri el a hő a gesztenyét, és nem is olyan forró, ezért pattogni kezd, és szétrobban. Minél nagyobb tűznél sütjük a gesztenyét, annál hamarabb készül el, és nem robban. Van, aki kevés vizet is tesz a tepsibe, amikor sütőben süti, de az egyáltalán nem szükséges.

Hát, ennyit a gesztenyesütésről, a lényeg az, hogy aki csak tud, jöjjön el Velembe a gesztenye napokra!