A világon egyedülálló látványosság Dinnyésen: középkori várak között sétáltunk

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

„Gyerekként egy nagy várat képzeltem el magamnak. Azt gondoltam, egyszer majd megépítem.” – mondta Alekszi Zoltán, a dinnyési Várpark tulajdonosa, megálmodója, létrehozója. Aztán persze, amikor felnőtt, minden másként alakult: kis várakat épített – sokat. Senki nem hitt benne, de ő évekig kitartott az álma mellett. Tanult, készült, olvasott a várakról és arról, hogyan lehet megépíteni azokat. 2013-ban elkezdte, és ma már 38 vár áll a Várparkban. Vagyis a vármentő parkban – ahogyan ő nevezi. Mert csak olyan várakat épít – anyaghűen -, amelyek ma már nem léteznek, vagy nagyon romosak.

Várak között sétálunk – vagyis inkább vármakettek között, még pontosabban vármásolatok között, amelyek kőből, téglából, fából épültek. Pontosan azokat az anyagokat használta Alekszi Zoltán az építésnél, amelyekből ezek a várak épültek akkor, a középkorban.

Rengeteg vár között sétálgatunk / Fotó: ORSZÁGKÉP
Rengeteg vár között sétálgatunk / Fotó: ORSZÁGKÉP
Hirdetés

A felvidéki Hőnig vára, a Szentmária favár, a Nógrád megyei Drégely vára, a vértessomlói Vitányvár, a döbröntei Szarvaskő vára, a Vas megyei Zalak vára, a zalaszántói Tátikavár, a Somogy megyei Kereki vár, az erdélyi Solymos vára, vagy a szintén erdélyi László vára. Ez csak néhány a 38 várból, amit meg lehet nézni a dinnyési Várparkban. Elképesztő részletességgel dolgozta ki a várakat Alekszi Zoltán. Zsanér a várkapukon, ablakpárkányok, létrák és lépcsők a várakon belül, Többször körbesétáljuk a parkot – minden várat alaposan megnézünk, de mindig újabb és újabb részleteket fedezünk fel, amit addig még nem vettünk észre. Aki ide eljön – és ide el kell jönni –, szánjon rá több időt, mert nagyon izgalmas a park. Nemcsak a várakat lehet megnézni, hanem a várak falára kihelyezett táblákon el lehet olvasni, hogy hol voltak ezek a várak, mikor építették azokat, és meddig állhattak.

Alekszi Zoltán most is dolgozik.

Nagy meglepetés készül, de még nem beszél róla. Majd néhány hét múlva, amikor készen lesz – mondja, miközben dolgozik a hidegben. Aztán mosolyog, és mégis elárulja a titkot, de csak röviden, éppen, hogy az embernek kedve legyen újra eljönni ide néhány hét múlva. Egy Árpád-kori falut épít hátul, a Várpark mögött. Ami igazán nagy kuriózum lesz, az az Árpád-kori templom a falun belül. Persze, már tudjuk, visszajövünk majd, amikor elkészül.

Az Egri csillagok inspirálta – aztán Guinness-rekord lett belőle

„Gyerekként arról álmodtam, hogy egyszer majd egy nagy várat építek magamnak. Az Egri csillagokból jött egyébként az ötlet.” – mondta az Országképnek Alekszi Zoltán, a Várpark tulajdonosa, kitalálója, és építője.

Alekszi Zoltán a Várpark megálmodója, tulajdonos / Fotó: ORSZÁGKÉP
Alekszi Zoltán a Várpark megálmodója, tulajdonos / Fotó: ORSZÁGKÉP

„Egyetlen, nagy várat akartam építeni. Aztán felnőttként a tervem változott: át kellett gondolni az egészet, de a várak szeretete megmaradt. Nagy várat építeni komoly munka, így elhatároztam: építek egy vármentő parkot. A célom az volt, hogy középkori magyar várakat mutassak be, egyedülálló módon. Az egyediségük abban rejlik, hogy az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből, a legvalósághűbb megjelenés érdekében. 38 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat egy sétány övezi, mely Nagy-Magyarország formáját ölti magára, így a várak eredeti helyükön körbejárhatók. A sétányt emlékoszlopok övezik, melyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket.” – meséli Alekszi Zoltán.

Emlékoszlopok / Fotó: ORSZÁGKÉP
Emlékoszlopok / Fotó: ORSZÁGKÉP

Aztán arról beszél, hogy csak olyan várakat épít, amelyek elfeledettek, vagy romosak.

Ezzel próbálja megmenteni az utókor számára ezeket – amelyek történelmi emlékeink. Alekszi Zoltán eredetileg park- és kertépítő. A kőművesmunkát – ahogyan mondja – saját kárán tanulta meg, ahogyan az ácsmunkákat is. Másfél év volt, amíg az első várat elkezdte építeni.

Aztán arról kérdezem, hogy hogyan építi meg a várakat, amelyek már nem is léteznek – honnan tudja, hogyan néztek ki, milyen formájuk volt, hol voltak az ablakok, hány szintesek voltak.

„Minden vár építésénél a kiindulási alapom a régészeti ásatások alaprajza. Aztán a kutatok, és begyűjtök minden információt az adott várról. Végül megépítem – ugyanabból az anyagból, amelyből az a vár is épült a középkorban. A kővárakat kőből, a téglavárakat téglából, és most már van egy fa- és két palánkváram is. Ez teljesen új ötlet. A világ makettparkjaiban helyettesítő anyagokat használnak. Vagyis: minden épület gyönyörű, csodálatos, de műanyagból vannak. Én nem ezt követem.”

A dinnyési várpark bekerült a Guinness-rekordok közé.

Ez ugyanis a legtöbb vármásolatot bemutató kiállítás. Az oklevélen egyelőre 35 vár szerepel, de február elején küldték el a további 3 várról készült képet, ugyanis amióta bekerültek a rekordok közé, még három várat épített Alekszi Zoltán.

„A várak jellegét, alakját, formáját próbálom megépíteni. Legtöbbjükről csak a Jóisten tudja, hogy hogy néztek ki pontosan, de amennyi adat van róluk, azt mind felhasználom az építésnél. Amikor megnyitottunk, akkor még csak 18 vár volt, ma már 38. A régészekkel, kutatókkal is időközben folyamatos lett a kapcsolatom. Ha elkezdek egy új várat kutatni, már küldik is az adatokat, amelyeket tudni lehet róla.”

Már most akár másfél-két órát is el lehet tölteni a Várparkban, annyi a látnivaló, de Zoltán azt mondja: még több várat épít majd- folyamatosan.

Sok vár, sok látnivaló / Fotó: ORSZÁGKÉP
Sok vár, sok látnivaló / Fotó: ORSZÁGKÉP

„A sétányon belüli téren összesen 70 vár lesz majd. Szinte egy várlabirintus lesz. Talán zsúfoltnak tűnik majd, de én minél több várat szeretnék így megmenteni az utókornak. Csak építek, építek és építek.”

Jelmezes törióra gyerekeknek, lovagi napok a felnőtteknek

Számos programmal is várják a látogatókat. Rendeznek „kivilágítós” napokat. Az összes vártető alá lámpákat épített Alekszi Zoltán, vagyis azok kivilágíthatók, és minden bizonnyal gyönyörűek a sötétben.

De rendeznek lovagi- és harcos napokat is. Az Országos Vármakett Kiállítást is itt rendezik meg. Erre az eseményre hoznak papírból, műanyagból és fából készült vármaketteket.

„Ezeken kívül van egy játékműhelyünk. Két óvónő vezeti. Száz gyerekjelmeze van a műhelynek, és az óvodásoknak, iskolásoknak jelmezes történelemórákat, foglalkozásokat tartunk. Természetesen, a korosztálynak megfelelően az óvodásoknak szerényebb, az iskolásoknak gazdagabb előadásokat tartunk.”

A dinnyési Várpark / Fotó: ORSZÁGKÉP
A dinnyési Várpark / Fotó: ORSZÁGKÉP

A dinnyési Várparkba egyszerűen el kell menni. Meg kell nézni ezt az egyedülálló látványosságot. A belépő 950 forint, de a gyerekeknek, családoknak, nyugdíjasoknak és csoportoknak kedvezményt is adnak.


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés