Középkori torony és omladozó kastély a süvítő szélben

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Ódon, megkopott, mohos lépcsőfokokon lépkedtünk a templomig. Borús, szomorú idő volt, sehol egy lélek. A katolikus templom előtt néhány sír, azok is régiek, mohával borított, töredezett keresztek, jobbra a középkori torony, süvítő szél. Válon megérintett a középkor.
Már az őskorban is lakták

Vál község látképe a kétlyukú híd előtt gyönyörű – egyre közelebb sétáltunk a toronyhoz és a katolikus templomhoz, de senkivel sem találkoztunk. Csak a szél járt – süvített a csupasz faágak között.

Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP
Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP
Hirdetés

Azt tudtuk, hogy a Fejér megyei község már a Honfoglalást megelőzően is lakott volt – ezt egyébként az ásatások során feltárt csiszolt kőkorszaki, bronzkori és vaskori leletek is bizonyítják. De mi inkább a középkori torony és a különleges katolikus templom miatt jöttünk.

Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP
Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP

Korabeli iratokból tudni lehet, hogy már 1166-ban tizedet szedtek a faluban, ami azt jelenti, hogy fontos település lehetett már akkor is.

Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP
Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP

Érdekesség, hogy 1948-ban előkerült egy faoszlop, amelybe a következők voltak bevésve: (A.D.1181.) A gerenda egyes vélemények szerint az ősi templom bontásából származott.  1479-ben a községet Wal-nak, majd 1500-ban Waly-nak hívták. Vál fontos stratégiai pont volt a török hadsereg számára, ugyanis éppen félúton van Buda és Székesfehérvár között.

Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP
Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP

1728-an Vált a jezsuiták kapták meg, és egészen 1773-ig a rendház tulajdona volt a település. Ezután Mária Terézia a birtokon Ürményi József státus-miniszternek ajándékozta. Ürményi pedig nagyon sokat tett Válért. A község lett a család székhelye, építtetett egy barokk-klasszicista kastélyt, aztán felépíttette az új templomot is. Ebben az időben lett járási székhely és kereskedelmi központ is Vál. Az Ürményi család azonban az 1800-as években elszegényedett, és eladták a birtokot.

Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP
Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP

A II. világháborúban Vál 110 napig volt a frontzónában. Többször bombázták is a települést – rengeteg házat ért bombatalálat, és a templom, valamint a Kálvária képei is megsérültek.

Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP
Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP
A középkori torony

A katolikus templom mellett magasodik a középkori gótikus templomtorony. A kutatások alapján a XV. században épülhetett. Jelentős műemlék – eredetileg a régi templomok tornya volt.

 

Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP
Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP

Három templomot szolgált ki: az elsőt a XII-XIII. században építették, aztán az megsemmisült. Ezután ennek romjaira épült a második, gótikus templom, amelyet a törökök égettek fel. Végül a harmadik templomot Ürményi gróf építtette – már barokk stílusban. A torony 1829-ig “szolgált”.

Fejér megye legnagyobb katolikus temploma

A templom szerkezete 1824-re készült el, a belső díszítésén 1854-ig dolgoztak. Sajnos belülről nem tudtuk megnézni a hatalmas, lenyűgöző templomot, mert zárva volt. Ezt sajnáltuk.

Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP
Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP

Ez Fejér megye legnagyobb, Magyarország kilencedik legnagyobb temploma. Torony nem épült hozzá – hiszen mellette ott magasodik a középkori torony.

Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP
Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP

A templom homlokzatán három alkotás található: a timpanon klasszicista dombormű – nem tudják, ki készítette.

Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP
Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP

Alatta két vakablak, amelyben egy-egy szobor emelkedik: az egyik Beethoven alakja, a másik Szent István királyé.

Egészen furcsa szobrok – valahogy nem illenek ebbe a középkori miliőbe, ez volt az érzésünk. Betonból készültek, szögletesek, egyenes vonalú szobrok. A templom háta mögött Szent Sebestyén szobra is számunkra megdöbbentő, de egyben érdekes volt.

A templom előtt régi, ódon sírok – egészen hátborzongató volt a sötét, borult időben, üvöltő szélben.

Lepusztult kastély – vajon ki és mikor újítja fel?

A kastély teljesen romos állapotban van – valójában nem is nagyon mertük megközelíteni, szinte életveszélyesnek véltük.

Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP
Vál / Fotó: ORSZÁGKÉP

Az alsó szintje a török kiűzése után a jezsuiták rendháza volt. Aztán Ürményi József építtetett rá még egy szintet – ez lett a családi központ. Az épület tömbszerű, az erkélye klasszicista rácsozatú.

Az épület omladozik. Azon gondolkodtunk, hogy vajon mit lehetne ebből a kastélyból kialakítani, ami akár még működőképes is lehetne. Múzeumot? Vagy hotelt? Voltunk mi már a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban, amely jóval nagyobb – legalábbis így, első ránézésre -, mint a váli, és azt gyönyörűen felújították. A kastély egyik része hotelként működik, a többi pedig múzeumként, kiállítótermekként, de számos rendezvényt is szerveznek a fehérvárcsurgói kastélyban, amelyek egyre népszerűbbek, és valódi értéket közvetítenek. Talán valami ehhez hasonlót ki lehetne alakítani a váli kastélyból is. Talán egyszer akad valaki, aki sikeresen pályázik egy kastélyprogramra, és elkezdődhetne ennek a gyönyörű épületnek a megmentése – mert ha ez így marad, néhány év múlva teljesen elpusztul.

(forrás: val.hu)


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés