A morfiumfüggő úrhölgy, aki kastélyában megépíttette a párizsi Opera lépcsőjének másolatát

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A tóalmási Andrássy-kastély múltjában ezer titok lappang – országos hírű vadászatokat rendeztek itt az urak, a fényűzés, a hivalkodás jellemezte, és élt ott egy úrhölgy, aki három házasság után morfiumfüggő lett. Ahogyan az ember sétál a kastély gyönyörű parkjában és az épületben, megelevenednek ezek a történetek.

A kapu zárva – messziről nem is lehet megállapítani, hogy a tóalmási Andrássy-kastély látogatható-e. De ne ijedjen meg senki, bizony, be lehet menni, csak a kapunál meg kell nyomni a csengőt, sőt, még be is lehet parkolni a kastélykertbe.

Hirdetés

A birtok idilli, a kastély pedig gyönyörű – bár felújításra szorulna. A látogató talán nem is sejti, hogy az épület és a kastélykert fényűző hóbortok és botrányok színhelye volt.

Renée fényűző és szomorú élete a kastélyban

1896 előtt a Millenniumra készült az ország – és az ünnep alkalmából több új épületet terveztek. Ekkor került a tóalmási birtok Wahrmann Renée és családja kezébe. Az úrhölgy Ybl Miklós tervei alapján 1894 és 95 között egy ötven szobás, csodálatos, barokk stílusú kastélyt építtetett. Úri lakrészek és szalonok várták a család barátait, amikor idelátogattak.

A tóalmási Andrássy-kastély / Fotó: ORSZÁGKÉP

Az előcsarnokban íves, kétkarú falépcsőt is emeltetett, amely a párizsi Opera lépcsőjének másolata. A kastélyhoz az akkor divatos kialakítású, fémszerkezetes pálmaházat is építtetett. Az elhanyagolt kertet pedig angolparkká alakíttatta.

A tóalmási Andrássy-kastély / Fotó: ORSZÁGKÉP

A kastélyban volt egy parasztszoba is – ami akkoriban jellemző volt. Ezt a szobát senki sem használta. Az volt a célja, hogy a berendezési tárgyak díszítésén a népi kultúrát mutassa be.

A tóalmási Andrássy-kastély / Fotó: ORSZÁGKÉP

Wahrmann Renée édesapja Wahrmann Mór üzletember volt, aki jelentős vagyonra tett szert a kereskedelemből és a befektetéseiből.

Politikusként és felekezeti vezetőként is ismert volt.

Renée-t Krausz Izidor vette feleségül 1883-ban – de egyikük részéről sem volt ez szerelem. A férfi az üzleti és vagyoni lehetőségek miatt választotta a lányt. Egy lányuk mégis született, Amália-Lujza, de a házaspár lényegében folyamatosan veszekedett, hangosan vitázott, amelyek rendszerint bonyodalmakhoz vezetett. Később el is váltak. Második férje Beretvás Endre volt, akivel viszont boldog házasságban éltek, és fényűző, országos hírű vadászatokat rendeztek a tóalmási kastélyban. Beretvás Endre korai halála vetett véget a boldog éveknek. 1904-ben Renée újra férjhez ment Fáy Bélához, de ekkor már boldogtalan volt. Kerülte a társasági életet, teljes visszavonultságban élt a tóalmási birtokon. 1907-ben elvált, és egyedül maradt a kastélyban kamasz lányával. Az anyagi helyzete a háború után megromlott, és a morfium rabja lett. Szanatóriumokban próbált gyógyulni. Végül 64 éves korában halt meg egy pesti hotelszobában.

A tóalmási Andrássy-kastély / Fotó: ORSZÁGKÉP

Az Andrássy család is vadászott itt, később filmeket forgattak a kastélyban

A 20. század első felétől a második világháborúig az Andrássy család birtokában volt a kastély és a birtok. A család a csíkszentkirályi, krasznahorkai és pesti paloták mellett ezt az épületet nyaralásra és vadászatok rendezésére használta.

A kastélyt a háború után persze államosították, a berendezés teljesen eltűnt, és az épületet is megrongálták.

 

Érdekesség, hogy a kastély a 60-as, 70-es években több film forgatásának a helyszíne volt, így itt vették fel A tizedes meg a többiek egyes jeleneteit, de itt forgatták a Csárdáskirálynő című film, a Különös házasság című sorozat és a Só Mihály kalandjai című film bizonyos részeit is.

Később a SZOT kezelésébe került, gyermeküdülőnek használták.

1989-től a WOL Élet Szava Magyarország Alapítvány használatában van, de bárki látogathatja a kastélyt és a kertet.

A kastélyparkban gyönyörű és értékes növények láthatók, és van ott egy kis tó is, aminek a partján kellemes sétát lehet tenni – ha nem támadják meg az embert szúnyogok ezrei.

A parkban neoreneszánsz stílusú víztorony emelkedik, amely ipartörténeti emlék.

(történelmi forrás: academia.edu)


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés