Egyedülálló látványosság: óriási homokszobrok között sétáltunk

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tizenkét nagyméretű homokszobrot készített Monostori Ferenc szobrászművész három külföldi művésztársával Tinnyén. A döngölt homokból készített, hihetetlen részletességgel kidolgozott, gyönyörű szobrok magyar költőket ábrázolnak, és 1848 kiemelkedő alakjait mintázzák meg. A homokszobor-kiállítás pénteken este nyitott és egészen október végéig meg lehet nézni az alkotásokat a település sportpályája melletti területen.

Tinnye felé autózunk, és már azon aggódom, hogy hogyan találjuk meg a településen a kiállítást. A címet nem tudom, de abban reménykedem, csak meglátjuk a hatalmas szobrokat valahol. Vagy ha nem, akkor valaki talán útba igazít.

Hirdetés

Felesleges volt az aggodalmam, mert végig kitáblázták, merre kell menni.

A sportpálya mellett egy vizsla néz egykedvűen ránk, szia kiskutya, egyet csóvál, aztán leszalad a patakhoz, és valamit meredten néz a vízben – vadászik, dermedten figyel, fülét hegyezi, meg sem moccan. Várom, hogy mikor ugrik.

A vizsla nem ugrik, és mi tovább sétálunk, át a hídon, mert a híd túloldalán magasodnak a szobrok.

Monostori Ferenc szobrászművész az utolsó simításokat végzi az egyik költő homokszobrán. Vízzel permetezi, aztán farag rajta még kicsit, a homlokát, a szemét igazítja. Itt van többek között Petőfi, József Attila és Nagy László is.

Aztán a szobrászművész végig vezet minket a kiállításon.

„Gyertek, ez itt a 48-as szabadságkert.” mondja, és a költők szobrai mögött lévő elkerített részre kísér.

Monostori Ferenc szobrászművész / Fotó: ORSZÁGKÉP

Eláll a szavam, egyszerűen lenyűgöző homokszobrok – ami a leginkább megfog, az a Lehel huszárok – az utolsó lovascsata jelenete.

„Ez tíz méter széles és négy méter magas.” – mutatja Monostori Ferenc.

Lehel huszárok / Fotó: ORSZÁGKÉP

De a szoborkertben megtalálható még Széchenyi, Kossuth, Batthyány Leiningen-Westerburg Károly és Görgei Artúr is – persze, lovon. Ezek az alkotások sem kicsik, többnyire 2-4 méteresek.

„Először a költőket kezdtem el készíteni. Aztán, amikor Petőfinél tartottam, elhatároztam, hogy az 1848-as forradalom legnagyobb alakjait is meg szeretném formázni homokból. Június 9-én kezdtük a munkát – nem egyedül készítettem el az összes szobrot, hanem három külföldi vendégművész segített. Egy spanyol, egy cseh és egy ukrán művész.” – mondta Monostori Ferenc.

Az 1848-as forradalom legnagyobb alakjai / Fotó: ORSZÁGKÉP

Persze, tűz a nap, de a szél is fúj kicsit, felmerül a kérdés: meddig maradnak ilyen épek a szobrok, nem kezdi-e ki az eső, a rekkenő napsütés vagy akár egy vihar.

„A szobrok ellenállnak az időjárás viszontagságainak. A homokot kalodákban döngöljük, azután faragjuk. Ezért áll ilyen stabilan, mert erősen tömörített a homok. A szobrok készítése közben folyamatosan locsolni kell, hogy ne száradjon ki, és miután elkészült, egy vízbázisú fixálót permetezünk rá. Ez segít abban, hogy hónapokig megmaradjanak a szobrok.”

Folyamatosan locsolni kell / Fotó: ORSZÁGKÉP

Monostori Ferenc szobrászként végzett, aztán szabadművészeti főiskolára is járt, végül Portugáliában találkozott először a homokszobrászattal 2003-ban.

Aztán sodorta az élet, számos külföldi homokszobor-fesztiválon részt vett. 2010-ben pedig Guinness-rekorder lett egy óriási, 27 kilométeres homokszoborral.

Monostori Ferenc szobrászművész / Fotó: ORSZÁGKÉP

„Egy holland barátom ötlete volt, hogy építsük meg ezt a hatalmas homokszobrot Németországban. Kastélyokat formáztunk, azokat sáncokkal választottuk el egymástól. Végül 27 kilométeres lett az alkotás. Kijött a Guinness-bizottság, helikopterrel repültek a szoborcsoport fölé, majd amikor leszálltak, azt mondták: ez bizony Guinness-rekord. Két évvel ezelőtt egy újabb rekordot döntöttünk meg: elkészítettük a legmagasabb homokszobrot Duisburgban Ez szintén egy vár volt, ami 16,8 méter lett, és ezzel Guinness-rekord.”

A tinnyei homokszobor-kiállítás ötletével – az 1848-as forradalom kiemelkedő alakjainak portréival – pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz, és megkapta a támogatást. Így jöhetett létre ez a fantasztikus kiállítás.

„A kiállítás szobrai összesen 325 köbméter homokból készültek – rengeteg munkával. Egy köbméter homok körülbelül másfél tonna. Egy 2 méteres portré így mintegy 20 tonnát nyom, de a lovascsata jelenetét ábrázoló szobor nagyjából 150 köbméter homokból készült, így súlya hozzávetőleg 200 tonna.”

Nem tudom levenni a szemem a homokszobrokról – elképesztően látványosak, részletesen kidolgozott művek, Kossuth szakálla, a lovak sörénye, minden szál kirajzolódik a szobrokon. Kár, hogy egyszer mégis megsemmisülnek – fixáló permet ide vagy oda. Jó lenne, ha örökre megmaradnának az alkotások – mondom, de a művész csak a fejét rázza.

„Én úgy fogom fel, hogy könnyen jött, könnyen megy.” – nevet.

Könnyen jött? – kérdezem, mert nehezen hiszem el, hogy ezeket a szobrokat csak úgy, egyszerűen meg lehet faragni.

Monostori Ferenc szobrászművész / Fotó: ORSZÁGKÉP

„A szobrászat viszonyai között tényleg könnyebben el lehet készíteni a homokszobrokat. Ezt a szobrot – mutat az egyik portréra – négy nap alatt faragtam meg. A döngöléssel együtt öt nap volt. Bármilyen más anyagból jóval több időt venne igénybe.” – mondja Monostori Ferenc.

Aztán azt is elmeséli, hogy ha egy szobrász kőből vagy fából elkészít egy alkotást, és eladja, soha többé nem látja. Persze, megmarad az utókornak, de ő, a művész már nem találkozik vele. Neki viszont megmaradnak a szobrai – fényképen.

„Szeretek fotózni. Lefényképezem az alkotásokat, és ha meg is semmisülnek egy idő után, nekem örökre megmaradnak.”

A művész elkészült a szobrokkal – már csak  megnyitót várja. Aztán jövő héten már utazik is: a Balaton Soundon készít homokból egy Avicii-portrét.

Tinnyén a homokszobor-kiállítást egészen október végéig lehet majd megnézni.


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés