Elfoglalták a törökök Tatát

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Háromnapos török kori hadijáték kezdődött a tatai vár és az Eszterházy kastély körül. A Tatai Patarán az erődítmény törököktől való visszafoglalását elevenítik fel és a látogatók számos programon ismerkedhetnek a végvári vitézek életével. A fesztiválon sétálva török ruhába öltözött emberekkel találkozik a látogató, akik sátrukban töltik az éjszakát is – különböző táborokat építettek fel, amelyeket meg is lehet nézni.

Eladó a némber?

„Figyellek ám, ha ellopod a lelkemet, utánad megyek.” – kacsint egy török ruhába öltözött férfi, amikor lefényképezzük.

"...ha ellopod a lelkemet, utánad megyek.” / Fotó: ORSZÁGKÉP
“…ha ellopod a lelkemet, utánad megyek.” / Fotó: ORSZÁGKÉP
Hirdetés

Aztán tovább sétálunk a török fesztiválon. Egy másik török ruhás katona gyerekeknek magyarázza, hogyan kell harcolni a karddal.

Aztán odalépünk, és megkérdezem, hogy milyen jelmezt visel, mert teljesen másként néz ki, mint a többiek.

Török ruhás katona magyarázza, hogyan kell harcolni a karddal / Fotó: ORSZÁGKÉP
Török ruhás katona magyarázza, hogyan kell harcolni a karddal / Fotó: ORSZÁGKÉP

„Ez ugyanolyan, mint az eredeti katonaruha, korabeli ábrázolásokról másoltuk le. Érdekesség, hogy a törökök mindkét alkarjukat védték, míg a magyar vitézek csak azt, amelyikben a kardot tartották.”

Beszélgetünk még néhány percig, aztán a párom felé fordul, és megkérdezi:

„A némberen van billog? Eladó? Nincs rajta még ékszer sem, úgyhogy biztosan eladó.” – kacsint.

A körülöttünk álló emberek közül valaki azt mondja: a hölgy maga az ékszer. (Ezúton is köszönöm ezt a csodás bókot.)

A török katona elgondolkodik, és azt mondja: „Ez jó. Ezt még nem hallottam. Ha hazamegyek, mind a 12 feleségemnek ezt mondom majd.”

Nevetünk, persze, aztán tovább állunk.

Háromszáz hagyományőrző jött el a tatai Patara fesztiválra. Többször adnak elő csatajeleneteket, melyekben pikások, muskétások, janicsárok és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően.
Többek között török bazár, teabemutató, török kávéfőzés, tánc és népzenei program várja az érdeklődőket.

Mutatványosok, tűzzsonglőrök és a Nánai Sólymos Vitézek történelmi színielőadásai is színesítik a fesztivált.

A vártámadás

A fesztivál leglátványosabb eseménye június 2-án, vasárnap lesz. Ekkor petárdával, korabeli nevén patarával törik be a vár kapuját, és visszafoglalják a törököktől.

A történet valós eseményen alapul. 1597-ben gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány egy hajnali napon így indította a meglepetésszerű rajtaütést, majd a nemzetközi keresztény sereg győzedelmeskedett.

Kovács Károly, a Múltunk és Jövőnk Egyesület egyik alapító tagja / Fotó: ORSZÁGKÉP

„Ez a keresztény tábor” – mutatja Kovács Károly, a Múltunk és Jövőnk Egyesület egyik alapító tagja. „Itt vannak magyar hagyományőrzők és külföldiek is. Mi harcolunk majd, mi törjük be a vár kapuját patarával. Nagyon látványos lesz. Egyébként ez egy hatalmas győzelem volt, de a vár körülbelül negyvenszer cserélt gazdát a története során. De az biztos, hogy a magyarok akkor tudtak igazán vitézkedni, ha egy nemes harcossal álltak szemben. Az volt az igazi bajvívás. És akkoriban a szultáni sereg a világ legjobban felszerelt, legelitebb serege volt.”

Amikor a ruhájáról kérdezem, azt mondja, ez egy átlagos kaftán, és hagyományos török turbán, de este átöltözik, és egy földig érő sárga kaftánt vesz fel, a fejére pedig egy 70 centis süveget tesz. A ruhákat saját maguk varratják eredeti képek, ábrázolások alapján.

„Van benne néha egy kis csalafintaság – például most a nadrágomban is van műszál. De igyekszünk természetes anyagokból varratni a ruháinkat.” – mondja.

Saját maguk készítik a ruhákat / Fotó: ORSZÁGKÉP

Tata – az örök szerelem

Sétálunk még a vásárban vagy másfél órán át, mindenhol nézelődünk, kérdezgetünk, és persze, nem bírom ki, veszek házi lekvárt – egy üveg 1200 forintba került, de tele van gyümölccsel. Aztán leülünk egy kávéra és egy sütire a nagy platán alatt.

A tatai nagy platán / Fotó: ORSZÁGKÉP

A tejcsokis-szedres süti művészi alkotás – és nagyon finom. Ahogy a kávé is.

Aztán elsétálok a tóig, nézem a tájat – egyszerűen csodálatos.

Órákig lehet gyönyörködni az Öreg-tó látványában / Fotó: ORSZÁGKÉP

Azon gondolkodom, hogy bármi történik Tatán, az mindig valahogy nekem tökéletes. Nem tudom, hogy a környezet, a vár épülete és története, a tó, a sétány vagy az itt élő emberek miatt van-e, de Tata mindig megérint.

Tata, az örök szerelem / Fotó: ORSZÁGKÉP

Azt hiszem, ez a város az ország egyik legértékesebb kincse.


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés