Süllő vagy fogas? Teljesen mindegy, csak egyen belőle sokat a süllőfesztiválon!

 

Azt állíthatom, hogy a Balaton legfinomabb hala a süllő – vagy fogas. Október 20-22-ig pedig mindenki degeszre eheti magát ebből fehér húsú ragadozó halból Szigligeten, a Szigligeti Süllőfesztiválon.

Ugye, már egyszer megkérdeztük, hogy ki mondta, hogy ősszel már nincs a Balatonnál semmi? Dehogy nincs! Október 20-22-ig például három napos süllőfesztivál lesz Szigligeten.

forrás: sullofesztival.hu

A helyszín persze, hogy a Balaton partja, ahol halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják a látogatókat, és a helyi borászok, kézművesek is bemutatkoznak. Mind a három napon szinte egész nap zenekarok, táncegyüttesek lépnek fel, sőt, naponta háromszor indul egy sétahajói is a szigligeti hajóállomásról.

forrás: sullofesztival.hu

2006-ban rendezték meg először a fesztivált – hagyományteremtő szándékkal -, és úgy tűnik, valóban hagyománnyá vált a rendezvény. Az volt a cél, hogy a turisztikai szezont kicsit meghosszabbítsák, és a helyi vállalkozásokat élénkítsék.

forrás: sullofesztival.hu

Ami a lényeg: sokféle fogasételt kipróbálhat mindenki. Az esemény honlapján egyébként recepteket is találhat, hogy otthon is el tudja készíteni például a fogast molnárné módra, vagy bakonyi módra, vagy sajtmártással, vagy serpenyőben, vagy a süllőt egészben sütve, vagy fehérboros mártással, vagy fűszervajjal, vagy gombával töltve, vagy roston, kaviáros-citromos majonézzel, vagy zöld morzsában, vagy magyarosan, vagy szezámmagosan, vagy tokaji borban párolva. Na. … ez egy kicsit „gombócartúrosra” sikerült, de tényleg az összes recept megtalálható az internetes honlapon, és a legtöbbet meg is lehet kóstolni majd a fesztiválon.