Óriási sor volt a magyar pavilon előtt Torinóban: mindenki a magyar ételeket akarta kóstolni

 

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food  nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a hétfői (szeptember 24.) zárónapig az becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel. A fesztivál célja minden évben az, hogy a gasztronómiai örökségeket megőrizzék a nemzetek.

A nemzetközi ízfesztiválon számtalan olasz és külföldi kiállító jelent meg, a legtöbben azonban az első alkalommal saját pavilont állító Magyarország asztalainál álltak sorba, hogy megkóstolják az ételeket. A fesztiválon Eger, a Mátra és Szekszárd régiója mutatkozott be.

Torino, forrás: Pixabay

A pavilon a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Slow Living Hungary egyesület támogatásával valósult meg.
Az egyesületet vezető Szekeres Diána mérföldkőnek nevezte, hogy Magyarország mostantól saját kiállítótérrel van jelen az ökotudatos és fenntartható gasztrokultúra legnagyobb európai és nemzetközi találkozóján.

“A minőségi termékek, a magyar ételkultúra és mezőgazdasági örökség segítségével természeti tájainkat is megismertetjük.” – mondta az MTI-nek.

mangalica – forrás: Pixabay

Hozzátette: a slow food nemzetközi mozgalom egyébként 2004-ben már elismerte a mangalicakolbászt, mint eredetvédelmet kiérdemlő magyar élelmiszert. A szürkemarha lesz a második, amelyet a Slow Food ugyanígy elismer, mint magyar gasztronómiai örökséget, és eredetvédelemmel látja el.

szürkemarha – forrás: Pixabay

A minden második évben megrendezett Slow Food fesztivál az idén az Étel a változásért címet kapta. A rendezvényen idén 140 ország ötezer képviselője vett részt, s a 800-nál is több kiállító között voltak termelők, családi gazdálkodók, táplálkozásszakértők, szakácsok, borászok, vendéglátásban dolgozók, az élelmiszer- és gasztropiac résztvevői.

(MTI)