Egy középkori pálos kolostor romjai – ahol néha felcsendül a jazz

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A Káli-medence peremén megtaláltuk azt a helyet, amelynek természeti környezete elbűvölő, de különös középkori történetet is megismerhetünk. Salföld neve ismerősen csenghet, a Kékkút mellett fekvő falu különleges arculatát a többnyire a fővárosból az utóbbi évtizedekben ide költözőknek – ahogy itt hívják őket: bebíróknak – köszönheti. Itt található a középkori pálos kolostorrom. 

Salföld Pálos kolostor
Vadregényes környezetével elbűvöl a kolostorrom / Fotó: Pető Piroska

A kolostorrom egykori neve beszédes: köveskúti vagy kőkúti pálos bázispontként került a köztudatba. Az Örsi-hegy térsége vörös homokkőből áll, ezt az építőkövet találjuk az erdőben megbúvó, vadregényes hangulatú épületmaradványok falaiban.

Salföld Pálos kolostor
A Balaton-felvidék egyik gyakori kőzete a permi vörös homokkő / Fotó: Pető Piroska
Hirdetés

Izgalmas erdei utat járhatunk be a kolostorromig Salföld felől közelítve, de Ábrahámhegy irányából sem maradunk élmények nélkül. A különös településnév személynévből ered, a Sal név kapcsolódott a kőkúthoz (Salkőkút), majd később Salfölddé vált.

Már a XIII. században létezett

Egy 1263-ban kiadott oklevélben már említik az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok által felvirágoztatott kolostort.

Salföld Pálos kolostor
Hívogató, gondozott pihenőhely / Fotó: Pető Piroska

Az 1440-es évek elején harcok dúltak a térségben I. Ulászló király és Erzsében özvegy királyné hívei között. Ekkor néptelenedett el a salföldi kolostor. Márton pálos főperjel közölte: szívesen átengedi a ferenceseknek a kőkúti kolostort – de az még 1455-ben is üresen állt. Vagyis: nagy valószínűséggel a ferencesek nem költöztek ide, sőt, a történelmi források szerint a pálosok visszatértek az elhagyott kőkúti kolostorba a pártharcok lecsillapodása után.

Salföld Pálos kolostor
Biztonságos, helyreállított falak magasodnak előttünk / Fotó: Pető Piroska

A romjaiban is káprázatos templom javára 1475-ben engedélyezték a búcsút.

A 16. században a végvári harcok elérték a Balaton-felvidéket. A kőkúti kolostor valószínűleg az 1554. november 7-i Tihanyt és Csobáncot eredménytelenül támadó török hadjárat áldozata lett.

Később a romba dőlt templom köveit felhasználták. A sokszor faragott, míves kövek egy részét az egykor birtokos, környékbeli Csigó család elhordatta – saját épületeikbe építtették be azokat. Rómer Flóris a XIX. század második felében már teljesen romosan jegyezte a kolostort.

A terület teljes feltárását 1962-ben kezdték. Ekkor derült ki, hogy a legrégebbi rész a mai templom hajója, mely még a pálosokat megelőző időkben itt állt román kori templomból eredeztethető. Az állagvédelmi munkálatok 1963-ban indultak meg, mára a több lépésben történt helyreállítás eredményeként jó állapotú épületmaradványokban kalandozhatunk.

Salföld Pálos kolostor
Jellegzetes nézőpont / Fotó: Pető Piroska
Zeneszó és búcsú

Az erdei pihenőhellyel egészítették ki a népszerű kirándulóhelyet. Esőbeállót, tűzrakó helyet, asztalokat és padokat építettek az öreg cserfák alatt. Nemrégiben a rom helyreállítása is megvalósult, így még vonzóbb a környezet.

A helyszínen kihelyezett táblákról informálódunk, a Pálosok története, emléke, a nagy múltú épület életútja máig áthatja a helyszínt.

Salföld Pálos kolostor
Az információszerzést táblák segítik / Fotó: Pető Piroska

Az elmúlt napokban zeneszótól volt hangos a kis település. Ötödik alkalommal rendezték meg a Salföldi Dalföld névre keresztelt összművészeti fesztivált, melynek egyik helyszíne a Mária Magdolna tiszteletére felszentelt templom- és kolostorrom volt. Az eseményen több zenei stílus is felcsendült, a népzene és a klasszikus zene mellett fókuszba került a jazz műfaja.

Egy másik rendezvény pedig még ezután lesz: az idén ünneplik az évente megrendezett, hagyományos Mária Magdolna búcsú 30 évfordulóját. Július 20-án, szombaton 18 órától várják a látogatókat az eseményre.  Az ajánlója így hangzik:

„1989-ben, közel 500 év után először tartottak szentmisét a salföldi Kolostorrom ódon falai között, feltámasztva a búcsú hagyományát, amit 1475-ben hívtak életre a pálos szerzetesek. Idén ünnepeljük az újkori búcsú hagyományának 30. évfordulóját, ami Salföld, a Kolostor és a Pálos Rend életében is jelentős eseménynek számít.Szeretettel várunk mindenkit a Kolostorromhoz, ahol az elmúlt évek hagyományai szerint szentmisével kezdődik Mária Magdolnának, a Kolostor-templom védőszentjének ünnepe, majd ezt követően zenés-énekes előadás és lakoma várja az idelátogatókat.”

Salföld Pálos kolostor
Találkozzunk a kolostorromnál! / Fotó: Pető Piroska

Találkozzunk Salföldön!

Szöveg és fotók: Pető Piroska

Pető Piroska
Pető Piroska

 


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés