Miért eszünk pulykát karácsonykor?

 

A karácsonyi menüben egyre több magyar családnál a hal mellett megtalálható a pulyka is. Gesztenyével vagy aszalt gyümölcsökkel töltve tényleg nagyon finom. Decemberben pulykahúsból negyedével többet eszünk, mint más hónapokban. De honnan ered a karácsonyi pulyka, és miért esznek Európában karácsonykor pulykát?

A pulykahús ára nem emelkedik a tavalyihoz képest az idén decemberben – kilója most is 1500 forint körül lesz a Magyar Pulykaszövetség szerint. A pulykahús iránti növekvő kereslet a karácsonyt megelőző egy-két hétre koncentrálódik, ebben az időszakban elsősorban a pulykamell filé, a pulyka felsőcomb-filé és a pulyka darált hús forgalmában tapasztalnak erős növekedést.

forrás: Pixabay

Egyébként a pulyka sokáig nem volt a magyar karácsonyi menü része. Az angolszász kultúra hatására terjedt el nálunk.

Állítólag sokáig libát ettek karácsonykor. Ennek története is van. Állítólag I. Erzsébet 1588-ban éppen szentestekor értesült az angolok spanyol hajóhad elleni győzelméről, és ennek örömére ő és az udvartartása libasültet fogyasztott. Azóta számít hagyományos karácsonyi ételnek a szárnyas.

forrás: Pixabay

A pulyka Amerikából került Európába. A 17. század végéig a gesztenyével töltött sült liba volt a legkedveltebb Angliában. Miután megismerték a pulykát, azt is legszívesebben gesztenyével töltve készítették el, de kedvelt még az egészben, töltve főzött változat is. Ehhez a pulykát apróra vágott zellerből, hagymából, főtt sonkából és tejben áztatott kenyérből késíztett töltelékkel töltik. Nagyon sokat készítenek úgynevezett ördögpulykát is karácsonykor, amely nem egyben sült, hanem darabokra vágják és borssal, gyömbérrel fűzerezett vajas pácolás után sütik pirosra. Ehhez leginkább az angolos áfonyaszószt adják, amely nemcsak pikáns az édes-savanykás ízével, hanem látványos, gusztusos is. Magyarországon nem olyan régen, csupán néhány éve szokás pulykát is készíteni karácsonykor. Itthon természetesen a hal és a töltött káposzta a legkedveltebb karácsonyi étel, valamint a bejgli.

(forrás: MTI)