Kolbásztöltés, karnevál, sokác bab és „egészséges” palacsinta – 2018 legjobb programjaiból válogattunk

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

2018-ban ért néhány meglepetés – olyan rendezvényekre, programokra látogattunk el, amelyeket talán kevésbé ismernek az emberek, de voltunk olyanon is, amely évek óta nagyon népszerű, és persze, hullámzott a tömeg. Néhány igazán emlékezetes programot elevenítünk most fel, és megmutatjuk, milyen is volt a Velencei Karnevál a Velencei-tó partján, hogyan töltöttek meg 400 méter kolbászt Székesfehérváron, milyen palacsintákat kóstoltunk az alsóörsi palacsintafesztiválon, és hogy milyen különlegességeket vásároltunk augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcájában.
Tekeredett a kolbász

Január végén a székesfehérvári kolbásztöltő fesztiválra mentünk, ahol igazi, hamisítatlan vidéki hangulat fogadott minket – átütő kolbászillattal. 400 méter kolbászt töltöttek meg ezen a napon, és az emberek meg is kóstolhatták a sült, a füstölt és a lángolt kolbászokat. Egy hatalmas sátorban töltötték a kolbászokat, élő zene szólt és az emberek táncra perdültek… óriási volt a hangulat – nekem pedig egy időutazás volt az egész. Kint busók riogatták a népet, és mindenféle kézműves termékből is válogathattak a látogatók.

Karnevál a Velencei-tó partján

Nos, ez volt az a rendezvény, ahová biztos, hogy az idén is ellátogatunk. Óriási meglepetés volt a Velencei karnevál. Februárban rendezték, és amikor elindultunk, semmire nem gondoltam, nem számítottam valami hatalmas programra. Biztosan lesz kézműves vásár meg jelmezek, és nagyjából ennyi. Óriásit tévedtem. Öröm volt sétálni a tömegben – mert tömeg volt, ide mindenki eljött most, aki csak tehette, nem tudom, hogy helyiek, velenceiek, agárdiak és gárdonyiak voltak-e, vagy máshonnan is érkező vendégek, de az biztos, hogy nagyon sokan voltak. A legtöbben valódi karneváljelmezben. Délelőtt középkori hangulat uralkodott, díszletekkel, jelmezekkel, délután pedig megrendezték a velencei karneváli felvonulást. Tudom, hogy nem ez volt az első Velencei Karnevál a tó partján, de én ezelőtt még nem hallottam róla – de most már tudom, hogy ide el kell menni máskor is.

Hullámzó tömeg a Magyar Ízek Utcájában

Ide szinte minden évben ellátogatunk – augusztus 20-án rendezik Budapesten, és mindig belebotlunk valami különlegességbe. Sok emberrel beszélgettünk, megismertük a karcagi birkapörkölt titkát – amibe még a kun lélek is belefő -, megkóstoltuk a különleges erdélyi sajtokat, vásároltunk az őrség aranyából – vagyis a tökmagolajból is. Elbeszélgettünk arról, hogyan készül a töltike, és azt is elmondták, miért készül a sokácbab egy furcsa, kancsó alakú agyagedényben. Általában ezen a rendezvényen lehet először megkóstolni az ország tortáját – ahogyan 2018-ban is. Itt volt a legnagyobb a sor. Az biztos, hogy nem a legolcsóbb rendezvény – vagyis, ha vásárolni szeretnénk a portékákból, meg kell válogatni, mit is vigyünk haza, ha nem akarjuk a félhavi fizetésünket otthagyni.

Szereted a palacsintát?

Ha igen, 2019-ben ne hagyd ki az alsóörsi palacsintafesztivált. Kolléganőnk elment, és nem bánta meg – bár, olyan hosszú sorok álltak minden palacsintás standnál, hogy kénytelen volt a legrövidebbe beállni, olyan éhes volt. Ott viszont úgynevezett „egészséges” palacsintát adtak, ami glutén- és laktózmentes volt. De nem bánta meg – azt mondta, szinte ugyanolyan íze volt, mint a hagyományos palacsintának. Persze, itt is volt kézműves vásár, és a családoknak különböző gyerekprogramok.

 


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Hirdetés