Ahol a vak látni kezdett, a mozgáskorlátozott pedig újra járt – legenda a Szentkútról

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

„Aztán flakont vagy üveget vigyenek, ha felmennek a Szentkúthoz! Engedjék tele, és vigyenek haza belőle.” – mondja az öregember az út szélén, amikor megtudja, hogy a pilisszentkereszti Szentkutat keressük. Útba igazit, merre kell mennünk, aztán ránk parancsol, hogy vigyünk magunkkal valami üres palackot, kóstoljuk meg a szent vizet.

„Tényleg iható a vize?” – kérdezem – „Bevizsgált, jó víz?”

Hirdetés

„Ez? Ide – kérem – még más megyékből is jönnek ezért a vízért. Csodatévő víz ez – ezt mondják. Persze, ki tudja, én még nem láttam csodát, de – mit mondjak magának – hiszek benne.

Az út – avagy, hová meneküljünk, ha jön a vaddisznó?

Pilisszentkereszt főútjáról kell elfordulni egy kisebb, felfelé emelkedő meredek utcába, amelynek az elején zsákutcára figyelmeztető  tábla látható – ugyanis az utca végén már az erdő következik. Az erdei út vezet a híres Szentkúthoz.

Erdei út a Szentkúthoz / Fotó: ORSZÁGKÉP
Erdei út a Szentkúthoz / Fotó: ORSZÁGKÉP

Szikrázó szeptemberi napsütés – néma csend. Az út tele van lehullott makkal, a szegélye pedig lehullott almával. Azt nem tudtuk eldönteni – városi gyerekek vagyunk, hiába -, hogy ezek milyen almák? Vadalmák? De honnan? Néztük mi a fákat, hogy melyik fa lehet vadalmafa, de egyet sem láttunk, amelyen még mutatóban fent lenne egy alma.  Vagy valaki idehozta, hogy etesse a vadállatokat?

Mindegy, szóval, tele volt az út makkal is, almával is, és mindjárt eszembe jutott az egyik vadász ismerősöm intelme: óvakodj a vaddisznótól, főleg, ha malacai vannak. Elvben jobban fél ő tőled, mint te tőle, vagyis, meg sem közelít, de jobb az óvatosság. Hát, én is így gondolom, mert az oké, hogy ő jobban fél tőlem – elvben -, de ezt vajon a vaddisznó is tudja?

Mondom a társamnak, hogy „figyelj, lehet, hogy találkozunk az erdőben vaddisznóval.” Erre megtorpan, és riadt szemmel megkérdezi: „ez most komoly?”

Nevetek nagyon legbelül, de nem merek hangosan felkacagni, mert leginkább az a mókás, hogy mennyire megijedt még a tudattól is, hogy szembe jöhet egy vaddisznó.

„Hát, sok itt a makk és az alma is, ezek az állatok – azt hiszem – ilyeneket esznek, de sebaj, ha látunk egyet, fára kell mászni” – mondom. Persze, vicc az egész, fogalmam sincs, mit kell csinálni, ha jön egy vaddisznó, tényleg nem tudom, csak látni szerettem volna társam reakcióját. Ő nem válaszolt, de a fákat fürkészte, hogy vajon melyikre könnyebb felmászni.

A lényeg az, hogy körülbelül egy kilométeres erdei séta állt előttünk, amikor elindultunk a Szentkúthoz.

Rövid, könnyű út, enyhe emelkedővel. Családdal, gyerekekkel is bátran el lehet menni és végig lehet gyalogolni az utat. Vigyázni kell, mert a lehullott makk nagyon csúszik – mármint, hogy az ember talpa alatt gurul -, így könnyen el lehet esni.

Csúszik az út a sok makktól / Fotó: ORSZÁGKÉP
Csúszik az út a sok makktól / Fotó: ORSZÁGKÉP

Az út mentén először egy fába faragott női alakot pillantunk meg. Szűz Mária lehet az alkotó szándéka szerint. Nem tudom eldönteni, hogy szép-e, vagy inkább rémisztő.

Faragvány / Fotó: ORSZÁGKÉP
Faragvány / Fotó: ORSZÁGKÉP

Persze, a faragvány gyönyörű. De ijesztő, mert egy halott fába faragták a női alakot.

Tovább haladva itt-ott belebotlunk Szűz Mária képébe, az utat övező fákra szögelték ki a képeket, és több helyen virágot is vittek a kép alá. Látszik, hogy rendben tartják a Szentkúthoz vezető utat is.

A Szentkút – avagy, a vak látni kezdett, a beteg ember pedig felállt a kerekesszékből

A nagyjából egy kilométeres sétánk végén feltárult elénk egy gyönyörű, apró, nyitott kápolna. Szépen rendben is tartják a nevezetességet. Állítólag évente kétszer, a közeli búcsúk idején virágokkal is feldíszítik.

A kápolna / Fotó: ORSZÁGKÉP
A kápolna / Fotó: ORSZÁGKÉP

A helyiek szerint Sarlós Boldogasszony ünnepén szentmisét tartanak a Szentkútnál, amely egyébként zarándokutak és túra utak fontos állomása is.

A pilisszentkereszti Szentkút tisztelete az 1860-70-es években keletkezett. Több csodát is tulajdonítanak a Szentkút vizének. Az egyik Erdei Matild története. A csobánkai, 19 éves leány a pilisszentkereszti Szentkútnál csodálatos módon meggyógyult súlyos bénulásából, és felállt a kerekesszékből.

Egy másik történet szerint egy vak kisgyerek a kereszt felé nézett, és imádkozás közben hirtelen meglátott egy fehér galambot – amely maga, Szűz Mária volt fehér galamb képében -, és attól a pillanattól kezdve újra látott a fiú.

A pilisszentkereszti Szentkút / Fotó: ORSZÁGKÉP
A pilisszentkereszti Szentkút / Fotó: ORSZÁGKÉP

Egy harmadik legenda szerint egy másik Mária-jelenés is volt a csodatévő kút vizében. Valaki Mária képét látta a víz tükrében.

Az biztos, hogy a környéken élők gyakran látogatnak a Szentkúthoz és a kis kék kápolnához, ez látszik a rendezettségén, és persze mondják is a faluban, hogy sokan onnan hordanak vizet.

A forrás vizét mi is megkóstoltuk: hűvös, nincs utóíze, teljesen tisztának tűnik és finom.

 Étterem a közelben: 

 


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés