Az élet elég rövid ahhoz, hogy rossz pálinkát igyunk
Komoly múlt köti össze Kőszeget a pálinkával: az országban a kőszegi vár volt az egyik első hely, ahol párlatot, pálinkát, „égetett bort” készítettek ötszáz évvel ezelőtt. Erre emlékezve rendezték meg már harmadszorra a városban a Páratlan Párlatnapot.
A pálinkafőzés történelmi múltjára építve határozták el Kőszegen három éve, hogy megrendezik a Páratlan Párlatnapot. Olyan sikeres volt, hogy azóta minden évben megtartják.
Február 2-án ágyúlövéssel nyitották meg a rendezvényt, amelyen kirakodóvásár volt, valamint helyi ételeket és italokat lehetett megkóstolni – köztük rengeteg féle pálinkát – írja a vaol.hu. Kulturális programok is voltak a vár udvarában felállított színpadon.

Ezután a Magyar Pálinka Lovagrend vonult be, és a pálinkáról tartottak előadásokat. Szuromi Albin közép-magyarországi főkapitány például azt mondta:
“az élet elég rövid ahhoz, hogy rossz pálinkát igyunk”.
Huber László, Kőszeg polgármestere szerint fontos, hogy egy-egy hungarikum ne csak a múltban gyökerezzen, hanem élő, mai jelentéssel is bírjon. Az is elhangzott az előadásokban, hogy a pálinka kiváló választás, a magyar életérzést fejezi ki, az alapanyaga Magyarországon megterem, egyben a legjobb, büszkék lehetünk rá.

Előadást tartottak a kőszegi középkori emlékekről is. Az érdeklődők megtudták, hogy a hatvanas években végeztek kutatásokat a várban, és feltártak egy korabeli desztilláló berendezést. Vélhetően azzal készítették ötszáz évvel ezelőtt az égetett bort a várban – legalábbis akkor ezt gondolták. Aztán elkészítették az eredeti berendezés másolatát, amelyet ki is próbáltak, hogy bebizonyítsák: az eszköz használható. Kiderült: alkoholos párlat előállítására teljesen alkalmatlan volt, minden bizonnyal kitűnő illóolaj-lepárló volt.
Végül kihirdették a 3. Kőszegi Pálinka és Párlatverseny győzteseit. Összesen 209 nevezés érkezett. Jurisics-vár pálinkája címet az idén Horváth Péter érlelt törkölypárlata érdemelte ki.
(vaol.hu)