Őszi, könnyű vacsora: kurkumás, sült kockazöldségek

 

Ilyenkor, ősszel a legszebb a piac – mindig megállapítom, amikor végigsétálok a kedvenc piacomon, és roskadoznak a pultok a lila, zöld, piros zöldségektől, gyümölcsöktől. Persze, legszívesebben mindegyikből vennék egy keveset, ezért érdemes konkrét tervvel érkeznem, hogy mit is szeretnék pontosan vásárolni, mi legen a vacsora. Mivel közelít a tél, igyekszünk egészségesebb ételeket főzni, sok zöldséggel, hogy feltankoljunk vitaminnal a hideg hónapokra, és most van is miből válogatni. Van egy titkos, végtelenül egyszerű, és nagyon finom őszi receptünk!

Az egész fél óra alatt kész, rendkívül finom, és végtelenül egyszerű elkészíteni. Könnyű, laktató vacsora. Nem kell hozzá más, csak egy rakás zöldség – én édesburgonyát, lila hagymát, kápia paprikát és cukkinit szoktam használni, de padlizsánnal is tökéletes.  (De lehet kísérletezni brokkolival is.)

képünk illusztráció
forrás: Pixabay

A zöldségeket kockákra vágom – az édesburgonyát apróbb kockákra, mert az lassabban sül meg, mint a többi zöldség. A lila hagymát, a cukkinit és a paprikát nagyjából hasonlóra kockázom. Egy nagyobb, mély tányérba öntöm az összekockázott zöldségeket. Sóval, borssal, kurkumával megszórom, és meglocsolom az egész halmot valamilyen olajjal. A legjobb persze az olívaolaj, de szívesen használok hidegen sajtolt dió- vagy mogyoróolajat is, mert az különösen finom ízt ad az ételnek. Az egészet két evőkanállal jól összekeverem, hogy a fűszerek és az olaj minden apró kockát jól átjárjon.

képünk illusztráció
forrás: Pixabay

Egy kisebb tepsibe sütőpapírt teszek, és ráöntöm az egész keveréket – elegyengetem, és beteszem a sütőbe. Nagyjából 200 fokon 20-25 percig sütöm, a sütés felénél kicsit még átmozgatom a zöldségeket.

képünk illusztráció
forrás: Pixabay

Amikor már minden zöldség puha, kiveszem, és készen is van a vacsora. Amikor először hallottam a receptet, azt gondoltam, hogy jó, jó, de én éhes maradok, nem lesz elég csupán a sült zöldségkeverék. És nem igaz. Laktató,  egyszerű, finom étel, érdemes kipróbálni.