A tihanyi Őrtorony-kilátóban jártunk – panoráma, amit látni kell!

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ha azt halljuk: Tihany, a legtöbb ember által ismert épületek és látnivalók jutnak eszünkben: az Apátság, a Belső-tó, a Barátlakások, a levendula… Nos, ezt a sort egészíthetjük ki a néhány évvel ezelőtt felépült Őrtorony-kilátóval – amelynek tetejéről egyedülálló kilátás nyílik. Még mi is meglepődtünk.

Az Apáti-hegyre épített háromszintes kilátó életútja kalandos, megnyitása után nem sokkal be is zárták, de mostanra már minden nehézség elhárult, és több parkoló felől is jól megközelíthető ez az új turisztikai célpont. A félsziget sajkodi részéről is vezet oda út, de a 71-es út tihanyi leágazójánál létesített parkolótól ajánljuk a kilátó megközelítését, innen egyértelmű turistaösvényen, gyönyörű természeti környezetben túrázhatunk az Apáti-hegyre, és a félsziget más területeire.

Hirdetés

A nagyjából 16 méteres magasságú kilátó a környező településekről is jól látható. Hamar megszoktam a látványt, mostanra pedig már hozzákapcsolódik a tihanyi domborulatok képéhez. Hónapokig ábrándoztam arról, hogy felfutok és körbe nézek, az utam azonban másfelé vitt. Egy kora-tavaszi délutánon döntöttem: meghódítom a kilátót.  Ragyogóan tiszta, felhőkkel tarkított időben indultam a kijelölt úton.

Aszófő irányába tekintek, a kilátó innen még 2 percnyi séta / Fotó: Pető Piroska
Aszófő irányába tekintek, a kilátó innen még 2 percnyi séta / Fotó: Pető Piroska
Felfelé haladva megcsodálhattam a virágzó természetet.
Virágzik a som / Fotó: Pető Piroska
Virágzik a som / Fotó: Pető Piroska

A Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület kezdeményezésére a Bakonyerdő Zrt. építtette a kilátót. Nem véletlenül lett Őrtorony-kilátó a neve, ugyanis a római korban a közelben valóban őrtornyok álltak, ennek is emléket állít a Magyar János tervei szerint épített kilátó.

Az Őrtorony-kilátó látványos szerkezete / Fotó: Pető Piroska
Az Őrtorony-kilátó látványos szerkezete / Fotó: Pető Piroska

Szabadon és ingyen látogatható. Közelébe érve látjuk, hogy tartószerkezetéhez a helyben jellemző szürke bazalttufát kőzetet használták, hasonlóképpen Tihany házfalaihoz.

Emberi eredetű kőzetalkotások a kilátó alatt / Fotó: Pető
Emberi eredetű kőzetalkotások a kilátó alatt / Fotó: Pető Piroska

Magányosan értem el az Apáti-hegy tetejét, a szép idő ellenére nem volt más kiránduló a közelben. Csak a lejjebb legelésző birkák bégetése és a madárcsicsergés törte meg a csendet.

Gyorsan haladtam a lépcsőkön, de már a második emeletnél megálltam néhány percre. Vártam a hatást…. a hatást, ami egészen elképesztő volt! Erre nem számítottam. A Külső-tavat és a környékét láttam, és lenyűgöző volt. Tényleg tátva maradt a szám.

Lenyűgöző látkép / Fotó: Pető Piroska
Lenyűgöző látkép / Fotó: Pető Piroska
Csodálkoztam, pedig nap mint nap járom a Balaton-felvidéket, javarészt ismerem a kilátóhelyeket.

Láttam már korábban képeket, amelyek innen készültek, de nem gondoltam volna, hogy valóban ennyire páratlan és lehengerlő, hihetetlenül csodálatos, ami itt fogad.

Elképesztő panoráma / Fotó: Pető Piroska
Elképesztő panoráma / Fotó: Pető Piroska
Fotó: Pető Piroska
Fotó: Pető Piroska

Körbejártam vagy háromszor a felső szintet, majd a falu felőli oldalról indulva kezdtem jobban elmélyedni a táj részleteiben, színeiben. A délutáni napfényben az északi part Tihanytól kelet felé eső része volt a legszebb Balatonfüreden át Alsóörsig.

Balatonfüred látképe / Fotó: Pető Piroska
Balatonfüred látképe / Fotó: Pető Piroska

A keleti part vonulata is megmutatkozott, Tihany faluközpontja és az Apátság felett pedig tisztán láttam a déli part épületeit.

Déli irányba nézve a szőlőterületek, legelők, erdők mozaikos foltjai mögött a Balaton kéklett.

Nyugat felé nézve meg is csillant a víz, és jellegzetes formájukat mutatták a tanúhegyek – élen a Badacsonnyal.

Örvényes és Aszófő környezetében a kedvenc szőlőhegyeimet is láttam. Aszófő mögött pedig a Kab-hegy tornyai magasodtak.

Visszatérve a kezdőponthoz a ragyogó, mélykék vízfelületű Külső-tavat bámultam percekig. A bazaltvulkanizmus által érintett terület változatossága és természeti értékei miatt évtizedek óta védett. Az egykori Tihanyi tájvédelmi körzet 1997-től képezi részét az akkor létrejött Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak.

A Külső-tó / Fotó: Pető Piroska
A Külső-tó / Fotó: Pető Piroska

A sekély tavat csapadékvizek töltik. A régi térképek alapján tudható, hogy le akarták csapolni, így utat nyitottak a víznek Aszófő felé. A vízelvezető árkok ma is követhetők. A meder szinte száraz volt az 1970-es évekig. Ekkor kezdődött a Külső-tó helyreállítása.  Néhány évvel ezelőtt újra beavatkoztak a szakemberek, a legfontosabb feladat a nádas óvatos visszaszorítása volt.

Fotó: Pető Piroska
Fotó: Pető Piroska
Mára megvan a kellő nagyságú vízfelület, amint azt az Őrtorony-kilátóból is láthatjuk.
Fotó: Pető Piroska
Fotó: Pető Piroska

A víztükrök, beépített területek, erdők, gyepek foltjait még változatosabbá tette a felhővonulás fényjátéka.  Órákig tudtam volna szemlélni a tájat. El is határoztam, hogy a családdal is eljövünk ide – hogy megmutathassam a többieknek is az Apáti-hegy gyöngyszemét.

 

 

 

Szöveg és fotók: Pető Piroska


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés