Olyan durva a hőség, hogy az egészséges emberek is veszélyben lehetnek

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

„A gyerekekre, az idősekre, a krónikus betegekre és az akut megbetegedésben szenvedőkre is különösen oda kell figyelni ebben a kánikulában” – mondta az Országképnek Jelinek Benjámin, budapesti háziorvos. Azt is kiemelte, hogy ez az időjárás annyira extrém, hogy még az egészséges emberek szervezetét is nagyon megviseli. A háziorvostól azt kérdeztük, melyek a legfontosabb tanácsai a hőségriasztás idejére.

Kik vannak most különösen veszélyben ebben a kánikulában?

Lényegében a gyerekekre, idősekre, krónikus és akut betegekre, valamint a várandós nőkre egyaránt nagyon kell figyelni. Mindenkire, akinek az ellenállóképessége nem olyan, mint az egészséges embereké. Egyébként ez a hőség már annyira extrém, hogy még a teljesen egészséges emberek szervezetét is nagyon megterheli.

Jelinek Benjámin
Hirdetés

A gyerekeknek rendszeresen adjunk inni, még ha nem szomjas, akkor is. Az időseket pedig ellenőrizzük, hogy elegendő vizet isznak-e. Ez azért fontos, mert néha egyszerűen elfelejtenek inni. Ha megkérdezzük, hogy ivott-e eleget, azt válaszolja, hogy persze, tízszer ittam ma. Csak azt nem teszi hozzá, hogy tízszer egy kortyot. Azt tanácsolom, hogy tegyünk a nagymama vagy a nagypapa hűtőjébe két liter vizet, és este nézzük meg, hogy elfogyott-e. Ha csak a fele hiányzik, akkor keveset ivott. Tehát ellenőrizni, mérni kell, hogy elég folyadékot fogyasztottak-e. Ha azt látjuk, hogy az idős hozzátartozónk zavartan viselkedik, gyanakodjunk arra, hogy kiszáradt, ugyanis ez az egyik jele lehet a folyadékhiánynak. Az egészséges embereknek is ilyenkor 3 liter vizet meg kell innia. Nem kólát, cukros üdítőt, alkoholos italt vagy energiaitalt, hanem tiszta vizet. Magyarországon a csapvíz is a legtöbb helyen kitűnő, nem feltétlenül kell ásványvizet inni. Aki az utcán, szabadban dolgozik, ennek akár a kétszeresét, hat-hét litert is el kell fogyasztania. Az is fontos, hogy a tűző napon dolgozók legalább fél óránként-óránként pihenni tudjanak 10 percet az árnyékban. Még egy nagyon fontos dolog: se embert, se állatot ne hagyjunk soha az autóban. Néhány perc alatt is katasztrófa lehet a következménye, ugyanis a kocsi hihetetlenül gyorsan felmelegszik.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Akik  most nyaralnak, vízparton vagy fesztiválon vannak, mit tanácsol?

A fesztiválozóknak az első számú szabály: részeg cimborát ne hagyjanak a napon. Nemcsak napszúrást kaphat, hanem sokkal komolyabb következményei is lehetnek, ha órákon át a napon alszik az ember. Ha hamburgert, hot-dogot veszünk egy büfében, ne tároljuk a sátorban, mert fél óra alatt is megromolhat ebben a hihetetlen hőségben. Ügyeljünk arra, hogy a koncerteken, ugrálás közben is folyamatosan igyunk, mert ilyenkor még hamarabb kiszáradhat az ember. Aki vízparton nyaral, természetesen tilos felhevült testtel a hideg vízbe ugrani. Ezt minden évben számtalanszor elmondjuk, mégis évről-évre megtörténik a katasztrófa. Még a fiataloknál is. Azt tudni kell, hogy ha felforrósodott testtel a hűvös vízbe ugrik az ember, a keringését olyan terhelés éri, amelynek különböző tragikus következményei lehetnek, valamint izomgörcsök is kialakulhatnak, ami szintén nagyon súlyos következménnyel járhat. Ezen kívül azért is veszélyes a vízbe ugrani a vadvizeknél, mert nem tudhatjuk, hogy mi van a mederben, mibe ugrunk bele, ráadásul az sem látjuk, hogy milyen mély a víz. Ezek miatt is nagyon sok baleset történik minden évben. Van még egy lényeges dolog, amelyről talán kevesebbet beszélünk: éjjel nehezebben alszik el az ember a hőség miatt, és akár óránként felébred. Kialvatlan, fáradt lesz reggelre, így sokkal veszélyesebb vezetni. Lényegében a sofőrök figyelmetlenebbek, emiatt több baleset is történhet.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Mit együnk ilyenkor, hogy ne terheljük a szervezetünket?

Könnyű ételeket fogyasszunk, sok zöldséget, gyümölcsöt inkább, és kevés nehéz, zsíros ételt. Figyeljünk az ételek tárolására, ugyanis könnyen elszaporodhatnak bennük a kórokozók, amelyek hányást és hasmenést okoznak. Ha éttermekben, büfékben eszünk, próbáljunk meg jól ismert, megbízható vendéglátóhelyeket felkeresni, ahol tudjuk, hogy megfelelően tárolják az ételeket.

A klíma mennyire lehet káros, okozhat-e súlyosabb megfázást?

A hidegtől nem lesz beteg az ember – hiszen akkor az eszkimók folyton betegek lennének. A klímaberendezések helytelen használata miatt alakulhatnak ki bizonyos fertőzések. Először is, legalább évente ki kell tisztítani ezeket a berendezéseket. Másodszor pedig fontos, hogy csak néhány fokkal állítsuk hűvösebbre a klímát, mint amilyen a kinti hőmérséklet. A szervezet védekezőrendszere rövid időre gyengülhet, ha hirtelen 10-15 fokkal hidegebb helyre érkezik az ember, és akkor máris esélye lehet egy felsőlégúti megbetegedésnek, pláne, ha a klímaberendezést nem tisztították.

 

 

 

 

 


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés