Indul a nyaralóhajózás a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

A Magyarországi Nyaralóhajózás Program keretében összesen 20 darab nyaralóhajó érkezik 2020-ig Magyarországra 1,51 milliárd forint értékben, 90 millió forinttal olcsóbban az eredeti tervekhez képest. A MAHART Zrt. és az Aktív Magyarország Kormánybiztosság közös sajtótájékoztatóján a közbeszerzésen nyertes francia cég bemutatta a hajótípusokat. Az idén 10 darab nyaralóhajóval indul el a Nyaralóhajózás Program tesztüzeme a Tisza-tavon, Felső-Tiszán és a Bodrogon. A nyaralóhajók egyik újdonsága abban rejlik, hogy a hajókat bárki, hajóvezetői engedély nélkül bérelheti ki, és közlekedhet vele az érintett folyószakaszokon.
De mi az a nyaralóhajózás?

A nyaralóhajózás a kedvtelési célú belvízi, turisztikai hajózásnak egy formája. Hajóvezetői engedély nélkül lehet vezetni. A szállás is a hajón van, amely egyébként lassú járású motoros jármű.  A nyaralóhajózás lehetővé teszi az önálló nyaralást az erre alkalmas, engedélyezett vízterületen (folyó, tó, víztározó, csatorna) a kora tavasztól késő őszig tartó szezonban.

Hirdetés

A nyaralóhajók kifejezetten erre a felhasználásra készülnek, körben védett hajótest, biztonságos és egyszerű használat jellemzi őket, bérbevételük feltétele a betanítás. A nyaralóhajózáshoz szükséges vízterület lehet mesterséges és élővíz egyaránt, melynek a hajózáshoz szükséges mélysége, lassú sodrása és akadálymentessége biztosítható.

A nyaralóhajózás során naponta általában legfeljebb 4-5 óra a tényleges hajózás. A hajózáson kívül a vízi út 30 km-es környezetén belül minden természeti, építészeti, egyházi és régészeti látnivaló, múzeum és kiállítás, szórakoztató- és élményközpont, szabadtéri előadás, koncert, bor- és gasztrokulturális helyszín potenciális idegenforgalmi célpontként szerepel.

Indul a nyaralóhajózás / Forrás: MAHART
Indul a nyaralóhajózás / Forrás: MAHART
Új aktív kikapcsolódási lehetőség meghonosítása Magyarországon

A Magyarországi Nyaralóhajózás Program elindításával a következő évek során a Tisza-tó, Felső-Tisza, Bodrog térsége kedvelt turisztikai célponttá válhat. Közelsége miatt a hazai közönség számára is könnyebben elérhetővé válik ez az üdülési forma, mely a kishajós élet fejlődését is maga után vonja, hiszen az infrastruktúra kiépítése nemcsak a nyaralóhajózást szolgálja, hanem a térségben egyéb kishajó forgalom számára is hátteret nyújt.

MAHART sajtótájékoztató / Forrás: MAHART
MAHART sajtótájékoztató / Forrás: MAHART

Révész Máriusz kormánybiztos elmondta: „A hajóvezetői engedély-mentes nyaralóhajózás jelenleg 14 európai ország kijelölt vízterületein lehetséges, sok ezer kilométer hosszan. A vízi turizmus fejlesztése mindenütt a kerékpáros, kajakos és lakóautós fejlesztésekkel együtt zajlik, ezért a nyaralóhajózáshoz egyéb aktív kikapcsolódási lehetőségek is illeszkednek: a környék bejárása kerékpárral, úszás-strandolás, kajakozás, horgászat, golfozás, lovaglás, kirándulás, melyek fontos szerepet játszanak a szabadidő aktív, tartalmas eltöltésében.”

Először az induló hajóparkot szerzik be a többi európai országban már bevált hajótípusok közül. Ezzel egy időben a kikötési pontok és parti létesítmények kialakítása is megindult. A szabadidős hajózás életre keltése érdekében húsz helyen létrehozzák a közcélú kikötési pontokat és kulturált parti létesítményeket – nem kizárólag a nyaralóhajózás érdekében, hanem minden vízijármű számára. A program célja a vízi élet felpezsdítése, hiszen a kelet-magyarországi folyókon már most is jelentős kajak-kenu és kerékpáros fejlesztések zajlanak, illetve zajlottak az elmúlt években.

Indul a nyaralóhajózás / Forrás: MAHART
Indul a nyaralóhajózás / Forrás: MAHART
Sikeresen lezárult hajóbeszerzés

A Mahart Zrt. vezérigazgatója, Sztilkovics Szávó elmondta: a nyaralóhajózás programjáról szóló Kormányhatározatok 2020-ra írják elő a program megvalósítását, és ahhoz összesen 4660 millió forintot biztosítanak. A 20 hajó vásárlására 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre, de ennél 90 millió forinttal olcsóbban sikerült beszerezni azokat.”

Az üzemeltetési és karbantartási okok miatt azonos gyártótól, azonos sorozatból származó, új építésű, műanyag testű nyaralóhajókat várásoltak, amelyek többkabinosak.

Az első nyaralóhajót február 21-én mutatja be a Mahart a nagyközönségnek a budapesti Utazás Kiállításon.

Több mint hajóvásárlás

A közbeszerzésen nyertes Constructions Nautiques Nicol’s Yacht francia hajógyártó az elmúlt évtizedekben több mint 600 speciális nyaralóhajót gyártott az európai vizekre. Az elvárt nemzetközi üzemeltetői tapasztalattal rendelkeznek.

Alain Mousset, a Nicols elnöke bemutatta a Magyarországra érkező hajókat: a nyaralóhajók 2, 3, 4 kabinosak, merülésük legfeljebb 1 méter. A hajók hossza 10-15 méter közötti, teljesítményük maximum 100 LE, holtvízi sebességük legfeljebb 15 km/h.

Felszereltségük: nappali, kétágyas kabinok, meleg vizes belső zuhanyzó/WC, felszerelt konyha, fűtés, napozóterasz, fedélzeti ülőbútorok, fürdőplatform, belső és külső kormányállás.

Videó: MAHART

Forrás: MAHART


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés