A hegyek szerelmese: Németh Lajos

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Németh Lajos meteorológus az eget kémleli, amikor találkozunk. Nevet, és azt mondja: azt nézem, hogyan alakulnak a gomolyfelhők – ez most tétre, befutóra megy. Mégiscsak augusztus vége van. Vége a nyárnak. Aztán csak mondja, mondja, hogy nem bírja a kánikulát, a hőségtől menekül, és ezen a nyáron bizony volt hőség elég – így örül, hogy ennek lassan vége. Az Országképnek elmondta, hogy igazak lehetnek-e azok a sajtóhírek, hogy az idén elmarad az ősz, és arról is beszélt, hogy melyek a kedvenc helyei Magyarországon.
Elkészültek az őszi időjárási előrejelzések, és ezek azt mutatják, hogy az idén elmarad az ősz – lényegében folytatódik a nyár Nagy-Britanniától Ukrajnáig, Skandinávián át Kelet-Európáig. Valóban meg lehet mondani már ilyenkor, hogy milyen lesz 3-4 hét múlva az időjárás?

Évszakváltás környékén mindig megjelennek ilyen hírek. Hogy aztán ezeknek van-e tudományos alapja vagy nincs, nem tudom. Egyet állíthatok – negyven éves szakmai háttérrel -, hogy hosszú távra itt, Magyarországon, a Kárpát-medencében időjárás előrejelzést készíteni ugyan lehet, de erre bármilyen döntést alapozni nem.

Németh Lajos / Fotó: ORSZÁGKÉP
Németh Lajos / Fotó: ORSZÁGKÉP
Hirdetés

Az ősz átmeneti évszak. Vivaldi gyönyörűen megzenésítette az évszakokat, de ha most írná, lehet, hogy az lenne a címe, hogy két évszak, ugyanis az tény, hogy az évszakok az utóbbi években összemosódtak. De hogy visszatérjek a kérdésre, nem lehet tudni, hogy milyen lesz az ősz. Azt viszont már tudjuk, hogy a következő napokban megszűnik ez a kánikula, már most, hétvégén, az idei nyár utolsó hétvégéjén. A hetek óta tartó 35 fokos hőség után most 25-28 fok lesz, ezzel búcsúztatjuk az augusztust és kezdjük a szeptembert. A leghosszabb távú időjárás előrejelzés szerint szeptember közepéig csendes, nyugodt napok várnak ránk, kánikula már nem lesz, de kellemes 20 fok fölötti hőmérsékletek lesznek. Igazi kirándulóidő lesz a mostani előrejelzések szerint.

Németh Lajos / Fotó: ORSZÁGKÉP
Németh Lajos / Fotó: ORSZÁGKÉP
Ha már kirándulás – van-e kedvenc helye az országban, ahová szívesen jár?

Nem egy kedvenc helyem van Magyarországon, hanem kedvenc helyeim vannak, és ezek a hegységek – vagyis a középhegységek, mert 1014 méternél nincs magasabb hegyünk. Havonta kétszer, háromszor elmegyek a hegyekbe kirándulni. Főleg a hőségben, mert én általában nem vízpartra menekülök a kánikula elől, hanem az erdőbe. Szóval, a kedvencem Dobogókő, Kékestető, és utoljára hagytam, de a szívem csücske a Börzsöny, hiszen a lábánál, Vámosmikolán születtem. Ott két kedvenc helyem van, ahol rendszeresen kirándulok. A Nagy-hideg-hegy – még a neve is zene füleimnek ebben a hőségben -, és a Csóványos. Általában Nagybörzsöny felől támadom ez a 865-900 méteres hegycsoportot, vagy Szokolya, Királyrét felől. Autóval nem közelíthető meg, és ez fontos, mert nagyon szeretem a tiszta levegőt és a csendet. Ha a városban 35 fok meleg van, a Börzsöny erdőiben 26-27 fok, amely nagyon kellemes.

Németh Lajos / Fotó: ORSZÁGKÉP
Németh Lajos / Fotó: ORSZÁGKÉP
Kirándulásai során volt-e emlékezetes esete?

Inkább kedves emlékem fűz a Börzsönyhöz. Középiskolás koromban, tizenévesen a téli szünetben, amikor még nagy hó volt a hegyekben, óriási élmény volt síelni. Vámosmikoláról busszal elmentem Nagybörzsönybe, ami négy kilométer, ott a vállaimra vettem a sílécet, és hat kilométert felgyalogoltam a Nagy-hideg-hegyre – ez hat kilométer. Nem tűnik soknak, de amikor 300 méterről felkapaszkodtam 865 méterre, az bizony fiatalembert próbáló volt. Aztán felcsatoltam a síléceket, és onnan fentről a turistaösvényen lecsúsztam egészen Nagybörzsönyig. Ennél szabadabb érzést soha nem éreztem.

Németh Lajos / Fotó: ORSZÁGKÉP
Németh Lajos / Fotó: ORSZÁGKÉP
Melyik a kedvenc városa Magyarországon?

A legkedvesebb emlékeim Debrecenhez kötnek. Annak ellenére, hogy a hegyek szerelmese vagyok, és Debrecen az Alföldön van, mégis ezt a várost említem. A rendezettsége, a gyönyörű belváros, a Nagytemplom annyira csodálatos, hogy ha még egy kis hegy is lenne ott, a világ legszebb, legélhetőbb városa lenne.

 


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés