Na, mi a közös a hal, a pisztráng, az őszibarack pálinka és a szarvasgomba között?

Tudja, mi a közös a balatoni hal, a szilvásváradi pisztráng, a homokháti őszibarack pálinka és a jászsági nyári szarvasgomba között? Az, hogy valószínűleg mind a négy termék uniós eredetvédettséget szerezhet.

Az eredetvédettség kérelmét már benyújtották, most még két hónapon keresztül bárki kifogást emelhet ez ellen. Ha senki sem kérdőjelezi meg, hogy ezek a termékek mind a tájegység jellegzetességei, akkor az előterjesztést az Európai Bizottságnak továbbítja a Földművelésügyi Minisztérium.

 

  • Sebes pisztráng

Szilvásvárad jellegzetes hala – a Szalajka-völgyben 1834 óta folyik a halászata. Ha valaki végigsétál ma a Szalajka-völgyben, ugyanúgy ott ugrálnak a pisztrángok a patakban, mint régen, sőt, tenyészetekkel is találkozhatunk. A halak genetikai állománya szakemberek szerint semmit sem változott az elmúlt évszázadokban.

  • Balatoni ponty és fogassüllő

Ezt a két halat szeretné a földrajzi árujelzővel ellátott termékek sorában látni a „Balaton Hal” Konzorcium. Persze, sokan feltehetik a kérdést, hogy „milyen balatoni hal, amikor nem is lehet 2013 óta halászni a Balatonon?” Nos, a tó  mintegy 61 ezer hektáron elterülő vízrendszeréből származó halak kaphatják meg ezt a címet.

  • Pálinka őszibarackból a Homokháton

Eredetvédelemre pályázik a homokháti őszibarackpálinka is. Már a homokháti térségben érő gyümölcs, az őszibarack is különlegesen finom, a pálinka cefrézését, kisüsti-rendszerű lepárlását is itt végzik, aztán hosszú ideig pihentetik, érlelik, végül palackozzák.

  • A  jászsági gomba

A kérelem alapján az elnevezést csak a friss jászsági szarvasgombára terjesztenék ki. A jászsági friss szarvasgomba egészen különleges, ugyanis ezen a tájon jellemzőek a kocsányos tölgyesek, az erdősítés előtti sztyeppére jellemző, jó minőségű talaj és a mélyben meghúzódó termálvíz – ezek összessége miatt az itt termő szarvasgomba rendkívüli minőségű.