Most szüreteld a téli teákat!

Van abban valami bizsergető, valami izgalmas, ha az ember saját magának szüreteli le a gyógyteáját. Már második éve szedjük a hegyen, az erdőben a fehér akácot és a bodzát ilyenkor, tavasz közepén-végén. Az íze pedig sokkal jobb, mint a bolti. Ráadásul fehér akácot nem is nagyon lehet kapni a boltokban, pedig az egyik legjobb gyógyteánk.
Ami a legfontosabb, hogy csak olyan helyen szedjük a virágokat, akár a bodzát, akár az akácot, ahol nem járnak autók – vagy nincs permetezés -, szóval, hogy a lehető legkevesebb szennyeződés érje.

 

Mi a hegyre járunk, az erdőbe, ahová tényleg nem jön autó, és a környéken nincs sem szántóföld, sem semmilyen ültetvény.

Nem nejlonba, és nem is valamilyen műanyag szatyorba szedjük a virágokat, hanem fehér vászon táskába. Ez azért fontos, hogy szellőzni tudjanak a virágok.

Arra is ügyeljünk, hogy úgy tűnhet, jó sokat szedtünk, de a szárítás után elég kevés marad, úgyhogy bátran szedjük jól tele a táskákat, akár le is nyomkodhatjuk, semmi baja nem lesz.

Otthon alaposan át kell mosni a virágokat. Többször, több vízben öblítsük át – semmiképpen ne maradjon rajta szennyeződés.

Ezután mi több tálcán oszlatjuk szét a virágokat, felvisszük a padlásra, és ott egy napig hagyjuk száradni.

Aztán egy hatalmas pokrócra fehér csomagolópapírt terítünk, és arra szétoszlatjuk a virágokat.

Ezek után már csak annyi a feladat, hogy  naponta egyszer-kétszer megforgatjuk. Néhány hét múlva csodálatosan megszáradnak a virágok.

Az akáccal nincs több munka, egyszerűen egy fehér vászonzacskóba beleszedjük, fellógatjuk a kamrába, és kész is a teánk. A bodzával annyi a plusz feladat, hogy mivel a virág tányérjait szárítjuk, száradás után le kell morzsolni a virágokat róla, és csak azt rakjuk a zacskóba – a szárat ne.

Az akác kitűnő gyógytea refluxra, gyomorpanaszokra, és megfázásra, a bodza pedig hurutoldó, immunerősítő tea.