Mézes-diós-citromos-gyömbéres-körtés torta lett az év tortája

Mézes-diós tészta alap, citromos-gyömbéres körtekompót betét, vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteg, és vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse. Ezekből áll az idei országtorta.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepére. Magyarország szimbolikus születésnapi köszöntésére.

Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Idén 29 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország tortája címre.

Fotókredit: Keszthelyi Kristóf Dávid
Fotókredit: Keszthelyi Kristóf Dávid

Az idei győztes a Komáromi Kisleány, Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászának alkotása.
A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe. Ehhez jön még a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse. A dió, a méz, a fahéj és a gyömbér ízei a családi ünnepek asztalának édességeit idézik, melyek tökéletesen harmonizálnak a körte, a csokoládé és a vaníliás krém üdítő frissességével.

A Komáromi Kisleánnyal az alkotó szűkebb hazájára, Komárom városára hívja fel a figyelmet, bízva abban, hogy a népdalbéli kislányról elnevezett torta a város egyik büszkeségévé válik, és által viszi a hírét a Dunán.

Augusztus 18-tól lehet megkóstolni a tortát országszerte több száz cukrászdában. Természetesen a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén is megtaláljuk augusztus 18-a és 20-a között.