Országtorta, mátyusföldi káposztaleves és töltike – ezeket itt mind megkóstolhatja

Magyarország születésnapi tortáját, a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit, de mátyusföldi káposztaleest és a szőlőleveles töltikét is meg lehet kóstolni a Kárpát-medence jellegzetes ételei mellett a Magyar Ízek Utcájában augusztus 18. és 20. között Budapesten. Ebben az évben a fűszereké lesz a főszerep – számos fűszerkészítő mutatkozik majd be – mondta az M1 műsorában a rendezvény főszervezője.

A rendezvényt kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre – mondta el a műsorban Novotny Antal, a rendezvény főszervezője. Ebben az évben a fűszereké a főszerep, számtalan fűszerkészítő és termelő mutatkozik majd be a fesztiválon. Ennek jegyében a vendéglátósok is egy-egy olyan emblematikus, intenzíven fűszeres ételt készítenek, amely a bemutatott fűszerek felhasználásával készül.

forrás: Pixabax

A gasztrofesztiválon a közönség elsőként kóstolhatja meg Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt és cukormentes tortáját, a Három kívánságot is, valamint a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipója is kóstolható lesz.

Fotókredit: Keszthelyi Kristóf Dávid

A fesztiválra olyan nem professzionális “főző embereket” és meghívtak, akik egy-egy tájegység ételét mutatják be a határon innen és túlról. A Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak pedig borscs levest és szilvalekváros fánkot készítenek.

forrás: Pixabay

Lesznek roma ételek is, így a közönség megkóstolhatja a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételekkel és hagyományos karcagi birkapörkölttel készülnek.

Az Országkép ott lesz a rendezvényen, és megmutatjuk, mit láttunk.

(MTI)