Varázslatos Madárkert: több száz egzotikus madár, emu és kenguru is van

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Adjál puszit, adjál puszit – kiabál a papagáj. De nem ám csak úgy, hogy valószínűleg ezt mondja, hanem tisztán, minden magán- és mássalhangzót jól lehet érteni: adjál puszit. Amint meglátta a gazdáit, Ráczné Csóti Tímeát és Rácz Sándort, nem áll be a szája, mondja, mondja, mindaddig, amíg Tímea oda nem megy, meg nem szeretgeti a madarat, aztán ad neki egy dióbél darabot. Persze, erre a többi madár is hangos rikácsolásba kezd – rengetegen vannak, több röpdében.

A kereki Madárkertben járunk – csaknem száz madárfaj 250 egyede látható itt. Nagyon hideg van, néhány madár ilyenkor nem látható, mert nem bírják a hideget, de a legtöbb kint van, meg lehet csodálni, az ébenfekete kakastól – amelynek a taraja, a lába, sőt, a csontja is fekete – a hófehér páván át a világ összes színében pompázó madarait. Többségükről soha nem hallottam, így nem is láttam azokat. Hihetetlenül gazdag a Madárkert, rengeteg élményt nyújt. Nem terveztünk hosszú látogatást, de annyi meglepetés ért minket, hogy több mint egy órán át sétáltunk a röpdék között.

Az egyetlen látogatható madártenyészet

Hirdetés

Jelenleg Magyarországon ez az egyetlen látogatható madárpark – mondja Rácz Sándor, a park tulajdonosa. Hobbimadarászént kezdte – 1977 óta tartott papagájokat. A felesége, Tímea beleszületett: édesanyja madártenyésztő volt. Nem is volt kérdés, hogy ő is ezzel foglalkozik majd.

Rácz Sándor / Fotó: ORSZÁGKÉP
Rácz Sándor / Fotó: ORSZÁGKÉP

Együtt kezdték kialakítani a parkot – egyre nagyobbak lettek a röpdék, és egyre több lett a kíváncsiskodó is. Bejöttek az emberek, és megkérték Sándorékat, hadd nézzék meg a madarakat. A kilencvenes években már rengetegen jöttek – elterjedt a hír, hogy Rácz Sándorék madarai egészen különlegesek.

2005-ben, amikor már több mint ezren jöttek el megnézni a kertet, elgondolkodtak: látogathatóvá kellene tenni a madárparkot. A hivatalos engedélyeztetés után 2008-ban nyitották meg a Madárkertet, mint turisztikai szolgáltató. Aztán tovább mentek: az előírásoknak megfelelően ma ez egy látogatható díszmadár tenyésztelep.

Máshol kezdték a munkát.

Ide, Kerekibe 2017-ben települt át a madárkert. Aztán 2018 márciusában megnyitottak.

„Mi madártenyésztők vagyunk. Nem az volt a cél, hogy a madárkert megnyitásából pénzt keressünk – hiszen, ahogyan mondtam is, 15 évig ingyenes volt. Azt szeretnénk inkább megmutatni, hogyan lehet úgy állatot tenyészteni, hogy az embernek és állatnak egyaránt jó legyen.”- mondta Rácz Sándor.

Rácz Sándor, a tulajdonos / Fotó: ORSZÁGKÉP
Rácz Sándor, a tulajdonos / Fotó: ORSZÁGKÉP

A megnyitó napjára rengetegen eljöttek.

„Eltoltuk a havat a hivatalos nyitónapon, és mi is meglepődtünk, hogy mennyien eljöttek. Nemcsak helyiek, hanem távoli városokból is érkeztek az emberek – még politikusok is meglátogattak. Mindenkinek az volt a véleménye, hogy ez sokkal nagyobb és komolyabb, mint gondolták.”

Ezt mi is így látjuk: őszintén szólva mi sem erre számítottunk. Lenyűgöző a kereki Madárkert  – hatalmas röpdék, rengeteg madár, és számtalan meglepetés.

Az arany, a gatyás, a két sarkantyús, a fekete, a fehér, a színes, a szatír és a parókás

Természetesen nem soroljuk fel az összes madárfajt, ami megtalálható a madárkertben. Lehetetlen is lenne. Inkább néhányat megmutatunk a képeken, és egyikről-másikról elmondjuk a legérdekesebb információkat.

Az első röpdékben papagájok láthatók – rengeteg féle. A kicsitől a hatalmasig. Itt van a mi kedvencünk is, aki percekig kiabálta, hogy „adjál puszit”. Aztán van kék-sárga ara-papagáj, és van fehér bóbitás kakadu pár. Ezekből nem túl sok látható az országban.

Egy másik röpdében aranyszínben pompázik egy gyönyörű madár – persze, ez az aranyfácán.

Az aranyfácán / Fotó: ORSZÁGKÉP
Az aranyfácán / Fotó: ORSZÁGKÉP

„Ez látható a magyar paradicsomkonzerven is” – nevet Sándor, aki hozzáteszi: ő még az 1890-es években íródott könyvből tanulta a fácántenyésztést, és azóta sem írtak jobbat ennél. Egyébként felajánlották a kaposvári egyetemnek is, hogy tartsanak náluk ingyen órákat a hallgatóknak.

„Próbálunk segíteni, ahogy tudunk, hogy a hazai díszmadár- és hobbiállattenyésztés fejlődjön.

Tímea sorra látogatja a röpdéket, minden madárnak ad egy-egy dióbéldarabot.

A madarak megismerik, szeretik – ez jól látható, repülnek, szaladnak hozzá. A diót szinte mindegyik madár nagyon szereti – csemegeként fogadják. Kivéve persze a kacsák.

Csak kapkodjuk a fejünket, mennyi madárfaj van itt. Parókás galamb, kacagó gerle, gyémántfácán, valamiféle két sarkantyús madár – ami állítólag még a sakálnak is nekimegy -, de van egy hatalmas méretű galamb. Szóval: nem győzünk betelni a látvánnyal.

Vannak európai, ázsiai, dél-amerikai, sőt, afrikai madarak is, – és meglepő módon többségük jól bírja a hideget is.

A világ leghosszabb tollú madara, a királyfácán is megtalálható a  Madárkertben. A rekordok könyvébe 2,4 méterrel került be ez a madár. Most is nagyon hosszú a tolla, de Rácz Sándor azt mondja: márciusra nő meg a leghosszabbra, amikor elkezdődik az udvarlási időszak.

A világ leghosszabb tollú madara: a királyfácán / Fotó: ORSZÁGKÉP
A világ leghosszabb tollú madara: a királyfácán / Fotó: ORSZÁGKÉP

Jól ismert, gatyás galambok sorakoznak az egyik röpdében, mire Sándor megszólal: „magyar galamb gatyában jár.”

Magyar galamb gatyában jár / Fotó: ORSZÁGKÉP
Magyar galamb gatyában jár / Fotó: ORSZÁGKÉP

A pávák lenyűgözők – pedig még ezek a madarak sem öltötték fel a tavaszi színeiket.

Az egyikük széttárta a faroktollát – szerencsére sikerült megörökíteni.

A viola páva háta türkizkék, az uszálya hol kék, hol lila, attól függ, hogy hogyan esik rá a fény.

A hóban szinte alig lehet észrevenni ezt a hófehér pávát.

Hófehér páva télen: jól rejtőzködik / Fotó: ORSZÁGKÉP
Hófehér páva télen: jól rejtőzködik / Fotó: ORSZÁGKÉP

„Amikor hallom, hogy a látogatók felkiáltanak, és hangosan csodálkoznak, akkor tudom, hogy ideértek a fehér pávához, és az szétterítette az uszályát. Az ugyanis elmondhatatlanul gyönyörű. Az egy méter hetven centis faroktollai széttárva úgy néznek ki, mint a csipkefüggöny.” – meséli Rácz Sándor.

Aztán elérünk egy koromfekete baromfiig. Tyúkok és kakasok. De még a tarajuk is ébenfekete. „És még a csontjuk is” – mondja Tímea.

És a kedvencünk: ez a kakas.

Amíg ott voltunk, nem mozdult, csak állt – a röpdéken kívül, szabadon -, és figyelt. Hosszú lábai és kis teste nagyon mókásnak hatott.

„Ez egy törpe viador – nagyon nehéz beszerezni, úgyhogy meglehetősen vigyázunk rá.” – hangsúlyozta Sándor.

Az emuk kifutójához érünk – mind a ketten nagyon kíváncsiak, rohannak a kerítéshez, nyújtogatják a nyakukat. Tímeáék megszeretgetik a szelíd madarakat, és persze csemegét is kapnak. Sándor bemegy, és kihoz nekünk egy tojást. Zöld színű.

„Az emunak zöld a tojása, és három-négynaponta találunk egyet. De már látom, hogy nagyon idegesen néz a madár, gyorsan vissza is rakom.” – mondja, és el is tűnik.

De vannak különböző díszes kacsák, feketehattyúk, és rengeteg féle más madár.

A kakukktojások

A madarakon kívül egyéb hobbiállatok is megtalálhatók a kertben. Törpenyulak ugrálnak szabadon körülöttünk – láthatóan nagyon élvezik a szabadságot.

A törpenyulak nagyon virgoncak voltak / Fotó: ORSZÁGKÉP
A törpenyulak nagyon virgoncak voltak / Fotó: ORSZÁGKÉP

Két bennett kenguru nézelődik az egyik kifutóban. És van egy csincsilla is.

 

A törpe sün a házban van, mert nagyon hideg van odakint, és nem bírná, és még van egy különleges papagáj is bent – Lulu – aki a világ legviccesebb madara. Hullámzik, ugrál, beszél, a hátára fekszik, produkálja magát.

A tervek

Hosszú évek alatt építették meg Rácz Sándorék ezt a varázslatos madárkertet.

„Ez megszállottság. Az egyik tenyésztő azt szokta mondani, hogy már látja, hogy hegyesedik az orrom, és nemsokára úgy néz majd ki, mint a madár csőre”- mondja Rácz Sándor.

„Amit elértünk, az maga az önmegvalósítás. Ezt akkor lehet csak csinálni, ha az ember szereti. Nekünk pedig ez a hobbink, ez a munkánk.”

Szeretnék fejleszteni a szolgáltatást: borospincékkel keresik a kapcsolatot, hogy a vendégeknek ne csak a madárparkot tudják megmutatni, hanem szélesebb körű élményt nyújtsanak.

„Egy kerekes vonattal hoznánk el a szántódi révből az embereket, és a kereki várig vinnénk őket – közben a pincéknél gasztrotúrát szerveznénk. A látogatók találkozhatnának a balatoni és a dombvidéki különlegességekkel: a hallal és a vaddal, miközben finom borokat kóstolhatnának.”

A látogatás végén még hozzáteszi: jöjjenek vissza tavasszal, akkor minden madár tollazata a legszínesebb, leghosszabb, legfényesebb. Igazán látványos.

Egészen biztos, hogy visszajövünk.


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés