Liszt Ferenc és nagy szerelmei – mindent megtudtunk a zeneszerző szülőházában

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Eleredt az eső. Már az úton, Bükfürdő felé. Pedig csak arra vágytunk, hogy fürödjünk a nyárutón, még jó idő, napsütés, de nincs kánikula, aztán tessék. Nemhogy nincs kánikula, hanem ömlik az eső, és inkább novemberi az idő. Remek. Két nap Bükfürdő, ennyi pihenés jutott az idén nyárra – most aztán mit csinálunk az özönvízben? Csak néhány percig keresgéltünk az interneten, hogy mit lehet megnézni a közelben – mert persze úgy döntöttünk, hogy kirándulunk fürdőzés helyett. Rátaláltunk az innen 51 kilométerre lévő Doborjánra – ami persze már Ausztria, de elhatároztuk, hogy elmegyünk oda, megnézzük Liszt Ferenc szülőházát. A zeneszerzőét, aki mindig is magyarnak vallotta magát.
Itt született a szupersztár

Furcsa érzés abban a házban bolyongani, ahol Liszt Ferenc 1811. októberében meglátta a napvilágot. Innen indult a karrierje, itt bontogatta szárnyait, hogy a 19. század szupersztárjaként zenéjével meghódítsa a világot és az emberek szívét. Mert igazi szupersztár volt – persze a kornak megfelelően. Az biztos, hogy a hölgyek elaléltak, extázisba estek amikor zenélt, virágokat dobáltak a színpadra.

Hirdetés

Egy violinkulccsal díszített járda vezet a házig, amely kőből épített zsindelytetős ház volt, akkoriban hat szobával, egy konyhával, éléskamrával és présházzal. A 600 fős település legtekintélyesebb épülete volt ez az 1800-as években.

Ma állandó kiállítás működik a házban. A látogatók megismerhetik a Bécsben és Párizsban eltöltött éveket. Arról is képet kaphatnak, mennyire vallásos volt Liszt Ferenc. De szerelmi életébe is bepillanthat, aki ide ellátogat – a Lisztnél hat évvel idősebb Marie d”Agoult grófnőhöz és Carolyne zu Sayn-Wittgenstein hercegnőhőz fűződő érzelmeiről is sok mindent meg lehet tudni.

Marie

Marie d’Agoult grófné a nála kétszer idősebb d’Agoult grófhoz ment hozzá – persze, érdekházasság volt. Két lányt is szült neki. 1834-ben találkozott az akkor még nagyon fiatal, 23 éves Liszttel – szerelmesek lettek egymásba. Egy év múlva Marie teherbe esett Liszttől, és megelőzvén botrányt, Bázelbe utazott – Liszt pedig követte. Párizsban így is hatalmas botrányt okozott a grófnő és a fiatal zeneszerző szerelme. A gróf higgadtan vette tudomásul a helyzetet sőt, el is vált Marie-től, és évi ezer dollár járadékot is fizetett volt nejének. Marie és Liszt utazgattak Európában, hiszen a zeneszerző ekkor már ismert zongorista volt – mi több, hisztérikus női közönség övezte minden fellépését. Három közös gyerekük született végül, de egyiket sem ők nevelték fel. Egy lelkipászor és annak családjához vitték az egyik gyereket, a másik kettőt dajkákra bízták. A grófnő és a zeneszerző kapcsolata végül 1844-ben ért véget.

Liszt Ferenc szülőháza / Fotó: Steinmetz Anikó
Liszt Ferenc szülőháza / Fotó: Steinmetz Anikó
Carolyne

Több év elteltével ismerte meg Liszt a második nagy szerelmét, Carolyne zu Sayn-Wittgenstein hercegnőt. Az ifjú Carolyne-t 1836-ban feleségül adták az orosz hadsereg lovassági kapitányához, Nicolaus zu Sayn-Wittgenstein herceghez. Bár a herceg állítólag jóképű volt, nem volt túl eszes, így Carolyne elhidegült tőle. Külön is költözött. Liszt éppen Moszkvában turnézott, ekkor találkoztak először – és első látásra egymásba szerettek. Egy év múlva Carolyne mindenét eladta, fogta a lányát, aki a hercegtől született, és Weimarba utazott Liszthez. Többször is próbálta felbontani a házasságát a herceggel, még Rómába is elutazott, hogy érvénytelenítse a pápa addigi házasságát, de ez nem sikerült. Így maradt el Liszttel az esküvő. Később a herceg meghalt, de azután sem házasodtak össze -pedig akkor már Róma is kimondta a válást. Az asszony egyébként mélyen vallásos volt, és ő bátorította Lisztet, hogy lépjen be a papi rendbe, és az ő közbenjárásával szentelték 1865-ben apáttá a zeneszerzőt. Később az ő szerelmük is kihűlt.

A Liszt Ferenc-házban Carolyne leveleit is kiállították, amelyekben a Liszttel kötendő házasság terveiről ír, majd azok meghiúsulásáról.

A kiállítás rövideb bemutatja Liszt Ferenc gyerekinek, Blandinenak, Cosimának és Danielnek a sorsát is. Cosima második férje a zeneszerző Richard Wagner volt.

A múzeumban kiállított tárgyak között láthatunk egy keresztelőkút-reprodukciót, amely felett a gyerek Lisztet megkeresztelték, de van egy Erard-zongora is, amelyen ő maga is játszott. A hordozható szárnyas oltárt és a reverendájához tartozó kollárét is meg lehet nézni.

Szóval, Bükfürdőn nem fürödtünk, de igazi időutazásban volt részünk Liszt Ferenc szülőházában.

 


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés