Egy magyar séf lett Európa legjobb “külföldi japán” szakácsa – most a tokiói világversenyen főz
A budapesti Sushi Sei étterem séfhelyettese, Kukró Zsolt az európai verseny után a tokiói döntőn már az egész kontinenst képviseli a Washoku World Challenge versenyen! A magyar séf mindössze egyszer járt Japánban, de a japán ételeket a legjobban készíti el!
Miután 2018. szeptember 13-án Párizsban Európa legjobbjának bizonyult Kurkó Zsolt, a magyar séf, most a tokiói világversenyen főz.Tokióban, január 28-29-én két napos versenyen méri össze a tudását a többi kontinens győzteseivel.

fotó: Jókuti András
Kurkó Zsolt, miután a kontinensviadal után hatalmas dicséretet kapott a japán zsűritől, hiszen gyakorlatilag tökéletesnek minősítették a versenymunkáját, igen bizakodóan készült a Japánban zajló döntőre is: “Egyszer már jártam Japánban, de hatalmas lehetőség, hogy ismét eljuthatok oda, és a szakma legjobbjaival találkozhatok. Természetesen nagy célokkal kelek útra.” – nyilatkozta a verseny előtt.
A világversenyen két különböző ételt kell majd készíteni: egy téli ‘nimonovan’ leves meghatározott összetevőkkel, illetve a második napon egy minimum 5 különböző, színes étvágygerjesztő falatot tartalmazó szabadon választott étel, különleges, szögletes, úgy nevezett ‘fushidaka’ edényben tálalva.

A bírák azt is figyelik, hogyan készítik a séfek az ételeket, és a végén pedig megkóstolják azokat. Akár a főzés során is tehetnek fel kérdéseket, vagy kóstolhatnak különböző fázisokban a készülő munkákból. A verseny eredményhirdetése a tervek szerint január 29-én délután lesz, budapesti idő szerint reggel 8-9h között.
A Washoku Worl Challange-ről: A japán gasztronómia egyik legfontosabb világversenye a Washoku World Challenge, melynek alapvető célja, hogy a világ különböző pontjain japán gasztronómiával foglalkozó séfek számára kínáljon szakmai továbbképzést és megmérettetési lehetőséget.