Megfőzték a Kárpát-medence lekvárját

A határon túlról (Őrvidék, Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Vajdaság) valamint az ország több településéről hozták a szilvát a Lekvárfőző Fesztiválra, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpóra. A gyümölcsöket egy üstbe öntötték és közel nyolc órán át, folyamatosan kavargatva főzték lekvárrá. Így született meg a Kárpát-medence lekvárja.

Először a települések küldöttei az üstbe öntötték a lekvárfőzéshez az általuk hozott szilvát.

MTI Fotó: Mészáros János

Aztán folyamatosan kavargatták, 8 órán keresztül.

MTI Fotó: Mészáros János

Végül üvegekbe töltötték a Kárpát-medence lekvárját.

MTI Fotó: Mészáros János

Közel ezer szilvafája van a Kétpó önkormányzatának, de az idén is a tervezett termés fele érett csak meg – az időjárás ebben az évben nem volt kedvező. Az Alföldi Lekvárfőző Fesztivál a település egyik legnagyobb rendezvénye – egyszerre sok üstben főtt a lekvár az idén is.

(MTI)