Elkészítik a Kárpát-medence borát

 

Tudja, hogy melyik volt Mátyás király kedvenc bora? És azt tudja, hogy melyek a Kárpát-medence jellegzetes szőlőfajtái? Ezekről is beszélnek október 27-én a BORmedence Kárpát-medencei borünnepet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A rendezvényen elkészítik a Kárpát-medence borát is.

A borünnepen csaknem 50 kiállító vesz részt – fele-fele arányban anyaországi és külhoni meghívottakkal, így a Kárpát-medence legtöbb borvidéke bemutatkozik. Több, mint 150 tétel kóstolható korlátlanul. Az idén is meghívnak egy-egy anyaországi és egy külhoni községet vagy régiót mint a rendezvény díszvendégeit – most a Bereg-vidék (Kárpátalja), valamint Badacsony és Szent György-hegy (Balaton-felvidék) lesz a díszvendég.

Balaton-felvidék
Balaton-felvidék / Fotó: ORSZÁGKÉP

A kiemelt programok között lesz BORmedence Boregyetem, ahol például megtudhatja, hogy Mátyás király kedvenc bora a Fekete leányka volt, de egy kanadai mester sommelier is tart majd bemutatót a badacsonyi szőlő- és borfajtákról.

Balaton-felvidék
Balaton-felvidék / Fotó: ORSZÁGKÉP

A BORmedence programsorozat részeként pedig elkészítik a Kárpát-medence borát, amely a Kárpát-medence legtöbb történelmi bortermő vidékéről érkező, kiemelkedő borászok hagyományos fajtákból való borainak felhasználásával készülő közösségi bor lesz. 2018-ban olaszrizling-furmint házasítás, Balaton-felvidéki stílusban – egy jó ivású bor, elegáns hordóhasználattal.

Balaton-felvidék
Balaton-felvidék / Fotó: ORSZÁGKÉP

Az BORmedence másnapján, október 28-án a borászok és szakmai meghívottak vakon kóstolják meg az egyes beérkezett tételeket, majd együtt házasítják, és hozzák létre a közös bort Balatonfüreden. A palackozás 2019. június 4-én történik, így a Kárpát-medence bora az összetartozás borává is válik. A bort először hivatalosan a BORmedence 2019. évi őszi rendezvényén kóstolhatják majd meg a látogatók.