Fenyőünnep és Télapó – így ünnepeltünk 1945-től 1988-ig – nézze meg a régi fotókat!

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Az ötvenes években inkább a békéért folytatott harcot hangoztatták decemberben. Eltörölték a munkaszüneti napok közül december 26-át is. Aztán jött a fenyőünnep és a télapó – karácsony és Mikulás helyett. Egészen egyszerűen ki akarták törölni az emberek tudatából azt, hogy a karácsony Jézus születésének ünnepe. Aztán a hetvenes évektől enyhült ez a propaganda – persze, a fenyőünnep 1988-ig megmaradt.
Durva propaganda

A berendezkedő szocialista hatalom megpróbálta a karácsonyt kitörölni a naptárból. Teljesen ki akarta iktatni az emberek tudatából azt, hogy a Karácsony Jézus születésének ünnepe. Ehelyett a békéért folytatott harcot hangoztatták, valamint a dolgozók jólétét, amely voltaképpen Sztálinnak köszönhető. Azt még a párt fő-ideológusai is tudták, hogy hiába a legerélyesebb, legintenzívebb propagandamunka, nem tudják kitörölni az emberek tudatából az ünnepet. Abban bíztak, hogy meg tudják fosztani a karácsonyt az eredeti jelentésétől.

Karácsony 1952 / Forrás: Fortepan - VOJNICH PÁL
Karácsony 1952 / Forrás: Fortepan – VOJNICH PÁL
Hirdetés

Mindent elkövettek, hogy eltereljék a figyelmet a karácsonyról.  Csak néhány példa: az államvédelmi bizottság 1949 december 24-én, vagyis szenteste függetlenítette az ÁVH-t a Belügyminisztériumtól. Aztán szintén karácsonykor, 1949. december 26-án fogták el és tartóztatták le a magyar katolikus egyház vezetőjét, Mindszenty Józsefet.

1950 elején a karácsony másnapja már nem volt munkaszüneti nap – törölték azok sorából, és dolgozni kellett ezen a napon.

December 24-ét pedig úgynevezett „fenyőünneppé” nyilvánították. A fenyő pedig a Télapó ajándéka – a Szovjetunióban Gyed Moroz, vagyis Fagy Apó. Persze, azt sem akarták, hogy a fenyőünnepnek nagy kultusza legyen, így megtiltották, hogy a vállalatok karácsony előtt kifizessék a béreket. Így fizetés nélkül zajlott az ünnep a családokban – vagyis az ajándékozás kérdése sem volt jelentős, hiszen nem volt miből ajándékozni.

Karácsony 1953 / Forrás: Fortepan - KOTNYEK ANTAL
Karácsony 1953 / Forrás: Fortepan – KOTNYEK ANTAL

A házbizalmik buzgón látogatták a szomszédokat, és vizsgálták a családok ünnepi szokásait – persze, teljesen ártatlannak álcázva a látogatást. Egyes források szerint egy-egy ilyen kérdés, hogy:„Hogy telt a karácsony?”, vagy „Mit hozott a Jézuska?” már elég volt ahhoz, hogy feljelentsék az illetőt.

Karácsony 1954 / Forrás: Fortepan - STORYMAP.HU
Karácsony 1954 / Forrás: Fortepan – STORYMAP.HU

A hatvanas-hetvenes évekre ez enyhült, bár a fenyőünnep megmaradt, és a télapó hozta továbbra is az ajándékokat, de a karácsonyt ünneplő családokat már nem jelentgették fel. Később már a december 26-a is ismét munkaszüneti nap lett.

Karácsony 1956 / Forrás: Fortepan - NAGY GYULA
Karácsony 1956 / Forrás: Fortepan – NAGY GYULA

Az 1980-as évekre, a szocialista rendszer enyhülésével a fenyőünnep elvesztette a jelentőségét, annak ellenére, hogy az akkori politikában még megmaradt fenyőünnepnek.

Karácsony 1980 / Forrás: Fortepan - BARÁTH ENDRE
Karácsony 1980 / Forrás: Fortepan – BARÁTH ENDRE

Végül 1988-ban teljesen megszűnt, és ismét a tradicionális keresztény karácsony lett a tél legfőbb ünnepe Magyarországon.

Így díszítettük a karácsonyfát 1950 és 1970 között

A Kádár-korszakban szovjet mintára a Mikulásból Télapó, a karácsonyból fenyőünnep lett: Eltűntek a betlehemek is.

Karácsony 1956 / Forrás: Fortepan - NAGY GYULA
Karácsony 1961 / Forrás: Fortepan – NAGY GYULA

Fát azonban változatlanul állítottak, nagyrészt hasonló díszekkel, bár a gömbök színesebbek lettek: modern, hócsillámos, „op-art” mintás felületük már nem emlékeztetett arra, hogy a dísz egyébként keresztény eredetű, szakrális jelentésű. A néhány alapízben, gyári sorozattermékként előállított konzum szaloncukor az 1960-as évek végére desszert-jelleget öltött: zselével töltötték, csokoládéval vonták be – ezek voltak a legkedveltebb szaloncukrok.

Gyermekjátékok és karácsonyi kellékek 1950 és 1970 között

A játékgyártás- és kereskedelem az 1950-es évektől központi állami irányítás és szabályozás alá került. A korszakra jellemzően a játékkészítő szövetkezetekben állították elő az ország különböző városaiban. Az egyetlen gyár az ELZETT Fémlemezipari Művek volt, a jellegzetes litografált lemezjátékok készítője. Az ő termékük a közlekedési játék.

Karácsony 1965 / Forrás: Fortepan - BEYER NORBERT
Karácsony 1965 / Forrás: Fortepan – BEYER NORBERT

A motoros fiú NDK import, a szocialista táboron belüli megállapodás jegyében. Közkedveltek voltak az építőkockák, de nagyon szerették a gyerekek a néger babát is, amelyet egy debreceni KTSZ gyártott, de jellegzetes volt a népviseletbe öltöztetett baba is. A játékbútorokat is előszeretettel vásárolták a családok a gyerekeknek – ezeket a TRIÁL elődje, a Sport-Hangszer- és Játékáru Nagykereskedelmi Vállalat forgalmazta. Ajánlott volt idejében megvásárolni ezeket, mert karácsonyra kifogyott a készlet.

Karácsony 1975 / Forrás: Fortepan - RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ ÚJSÁG / KŐVÁRI JENŐ
Karácsony 1975 / Forrás: Fortepan – RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ ÚJSÁG /
KŐVÁRI JENŐ

Ekkor terjed el a Sokol rádió is – van olyan család, akinél még ma is megtalálható ez a retro darab.

És a nyolcvanas évek…

Képeslapokat küldünk egymásnak – mindig megszámoltuk, hogy mennyit kaptunk, és mennyit küldtünk, és ki milyen üdvözlőt írt rá.

Persze, akkor is vásároltunk karácsony előtt, de közel sem volt ekkora tömeg a boltokban, mint most. Banánt és narancsot nem lehetett kapni egész évben, csak karácsonykor, és ilyenkor hosszú sorok álltak a pult előtt – volt, aki pult alól kapott ezekből a ritka árukból. Ez akkor fordult elő, amikor elvben elfogyott a banánkészlet, de a kedvenc vásárlóknak az eladók „félretettek” pár kilót. Aztán amikor jött, titokban – úgy, hogy senki se lássa -, a pult alól oda adták a kedvenc vevőnek a ritka kincset.

Karácsony 1979 / Forrás: Fortepan - MAGYAR RENDŐR
Karácsony 1979 / Forrás: Fortepan – MAGYAR RENDŐR

A boltok zárva voltak karácsonykor, vagyis: ha valaki elfelejtett valamit venni, már csak a szomszédtól kérhetett. Nem volt éjjel-nappali…

A gyerekek legjobban ezeknek az ajándékoknak örültek: moncsicsi, Rodolfo-bűvészkészlet, Gazdálkodj okosan – társasjáték, kacsintós pénztárca, és ..hát a legnagyobb ajándék mégiscsak a kétkazettás magnó volt. (tudni illik: akkor az egyik kazettáról át lehetett másolni a másikra a zenét.)

Karácsony 1981 / Forrás: Fortepan - MAGYAR RENDŐR
Karácsony 1981 / Forrás: Fortepan – MAGYAR RENDŐR

A karácsonyfáról a gyerekek hamar leették a szaloncukrokat – a papírt persze fent hagyták, de ügyesen úgy csomagolták vissza, mintha lenne benne cukor. Aztán amikor az ember hozzányúlt, behorpadt a papír. Volt édesség, persze, de közel sem volt ekkor a dömping, mint ma.

(forrás: Magyar Nemzeti Múzeum honlapja, wikipedia, fotók: Fortepan)


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés