Itt vedd a mangalicát, ha igazit akarsz!
Aki elmegy a budapesti Mangalicafesztiválra február 8. és 10. között, személyesen találkozhat a tenyésztőkkel, őstermelőkkel – vagyis, attól az embertől veszi meg a kolbászt, hurkát és más finomságot, aki elkészítette. Egy biztos: a vevő nem kap hamisítványt – csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült termékeket lehet árusítani a fesztiválon. A fesztivált már 12. alkalommal rendezik meg a Szabadság téren. Mindenki ingyen bemehet.
Kis fabódék egymás után – és bennük a finomságok: mangalicakolbász, szalonna, tepertő, hmmmm … -, és minden árut a bódéban álló ember készített. Nem is nagyon lehet eldönteni, melyikből vásároljon az ember. Legfeljebb úgy, hogy a kolbászt az egyiktől, a szalonnát a másiktól, és a többit pedig a harmadiktól.

A fesztiválon más hazai kistermelők is jelen vannak: sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj – és fűszerkészítők, akik egy termelői piactéren árulják portékáikat.

A legnépszerűbb persze az élőállat kiállítás – itt ideiglenesen felépített karámokba költöztetik a mangalicákat, ráadásul több fajtát.

A helyben sült egész malac mellett a vendégek más frissen készült ételek közül is választhatnak. A klasszikus hurka-kolbász-tarja-hagymásvér mellett a legmodernebb technológiával felszerelt „food truckokban” mangalica street food, azaz gyorsan, kézből is megehető mangalicamenü is készül.
Napközben vásári komédia és gasztrobemutató is lesz egész hétvégén, délután pedig koncerteket nézhetnek meg a látogatók.
(forrás: mangalicafesztival.hu)