A lány, akit várba zártak, de a hollók kiszabadították

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Húsvétkor már voltunk Hollókőn. Többször is. Megnéztük a húsvéti hagyományokat a faluban, ahogyan vödörből locsolják a lányokat a fiúk, és persze mindenki népviseletben van azon a napon. Gyönyörű szokások, ruhák, és persze a falu is csodálatos. Egyetlen egy gond van csupán: alig lehet elférni a kis utcákon, annyian vannak, és tényleg nagy szerencse kell, hogy az ember megnézhesse a locsolkodást és a többi bemutatót – egyszerűen oda kell férni. Egyébként már odafelé, az úton nagy a torlódás. Most úgy döntöttünk, megnézzük, milyen a falu télen. Jöjjenek velünk Hollókőre, amelyet befedett a hó.
Hófehér falu – akárcsak a mesében

Na, most üres volt a Hollókő felé vezető út – pontosabban csupán néhány autót láttunk. A táj viszont gyönyörű volt: teljesen belepte a hó a környéket.

Hirdetés

Úgy éreztem magam, mintha egy mesébe csöppentem volna. Hosszan sétáltunk a hangulatos, barátságos faluban.

Hollókő / Fotó: Sárossy Petra
Hollókő / Fotó: Sárossy Petra

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely az UNESCO világörökség része. Nem skanzen, hanem egy élő falu. A házakban laknak, amelyekben pedig nem, azok múzeumként vagy bemutatóhelyként működnek. Azt hittük, most minden zárva lesz, hiszen tél van, de nem így volt – több bemutatóhely és múzeum is várta a látogatókat, vagyis ilyenkor, télen is érdemes Hollókőre látogatni.

Hollókő / Fotó: Sárossy Petra
Hollókő / Fotó: Sárossy Petra

A hosszú séta után betértünk a helyi pékségbe és a kávézóba – a péksütemény isteni volt, és jól esett a hidegben meginni egy forró csokoládét.

Hollókő / Fotó: Sárossy Petra
Hollókő / Fotó: Sárossy Petra

Jártunk a tanösvényen is, abban reménykedve, hogy látunk egy-egy vadállatot, de most elbújtak. Nem találkoztunk állattal.

A várba nem tudtunk bemenni, mert zárva volt – ezt nagyon sajnáltuk, mert ismerjük a vár és a település nevének legendáját. Jó lett volna látni is a híres várat.

Az elrabolt lány története

Hollókő nevének eredete fűződik a legenda szerint a várhoz. A mese arról szó, hogy a szomszédos Pusztavárhegy ura, Kacsics András elrabolt egy fiatal lányt, és a várába zárta. Nem tudta, hogy a lány dajkája egy boszorkány volt, aki az ördöggel szövetkezett, hogy kiszabadítsa a leányt. Az ördög fiai éjszakánként holló képében jelentek meg a várban, és a csőrükben hordták el a köveket onnan. Mindaddig, amíg a fiatal lány kiszabadult. A köveket egy dombtetőre hordták a hollók, ahol új vár épült az elhordott kövekből. Ez lett Hollókő vára. amelynek úrnője a szépséges lány lett. Bármerre járt ezután, a hollók vigyázták az útját. A legenda szerint ennek a lánynak a leszármazottjai a mai hollókői asszonyok.

Hollókő / Fotó: Sárossy Petra
Hollókő – a távolban a vár / Fotó: Sárossy Petra

A várnak több gazdája volt, így Csák Máté, Károly Róbert, Széchenyi Tamás is. Végül I. Lipót parancsára 1711-en elbontották. A romvárat 1966-ban kezdték el felújítani – a munka harminc évig tartott.

A várat sokáig kincskeresők is látogatták, ugyanis az a hír terjedt el, hogy Csák Máté valahol ott rejtette el a törökök elől a kincseit. Persze, senki nem talált ott semmilyen kincset – legalábbis eddig.

Többször felégett a falu

Hollókőn már a 13. század óta élnek emberek. A török időben elnéptelenedett, csupán néhány család maradt itt, de az utána következő évtizedekben újra benépesült. Akkoriban főleg fából épültek a házak, amelyek sokszor a tűz martalékává váltak.

Hollókő / Fotó: Sárossy Petra
Hollókő / Fotó: Sárossy Petra

1909-ben volt egy hatalmas tűzvész, amelyben szinte az összes ház elpusztult. Utána már kőlapra építették a vályogfalú házakat – amelyek azóta is őrzik formájukat. A falu 1911-re épült teljesen újjá – éppen ugyanolyan ma is, mint akkor volt.

Hollókő / Fotó: Sárossy Petra
Hollókő / Fotó: Sárossy Petra

Hollókőn ma 67 védett épület van – ezek kontyolt, nyeregtetős parasztházak, fatornáccal, faragott díszítésekkel.

 

Szöveg és fotók: Sárossy Petra


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés