De mi az a ganca?

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lapozgatjuk az étlapot valahol a Mátra és a Bükk határán, egy kisebb községben. Nem túl hosszú, éppen megfelelő. Megakad a szemem valamin. Ganca. Túrós ganca. De mi az a ganca? – teszem fel félhangosan a kérdést, mire a kisvendéglő összes vendége elnémul, és meredten néz rám.

Rekkenő hőség, csak a ventilátor zaja hallik. Összehúzom a nyakam, igen, nem tudom, mi az a ganca. Életemben nem hallottam erről az ételről.

Hirdetés


A sarokban egy idősebb úr töri meg a csendet: honnan jöttek? Budapestről – mondom.

“Na, ha még nem ettek, akkor gancát rendeljenek. Jó túróval, tejföllel és sült szalonnakockákkal. Ha megkóstolják, utána mindig ezt kérik majd, ha erre járnak. Mert ganca csak itt van. Ezen a vidéken.” – mondja.

Ganca – igazi palóc étel / Fotó: ORSZÁGKÉP

Próbáljuk ki, köszönöm a tippet. Gancát rendelünk.

Nem sokat kellett várni, hamar megérkezett. Nemcsak gyönyörű étel, hanem egészen különlegesen finom. Evőkanállal szaggatott galuskák, kívülről ropogós, belülről viszont puha, krumplis étel. Rajta túró, tejföl és sült szalonnakockák.

Kiadós étel, az biztos. Mégis percek alatt fogy el. Az idős úr végig figyel a sarokban, és bólogat, na, ugye, megmondtam – ezt olvasom le az arcáról. Félmosoly.

Ganca – igazi palóc étel / Fotó: ORSZÁGKÉP

Átkiabálok a vendéglő másik sarjába: igaza volt, ez tényleg rendkívül finom. Akkor most mondja el, hogy készül.

Nem túl bonyolult: a krumplit sós vízben megfőzik – de éppen csak annyi vízben főzik, hogy ellepje -, aztán még forrón, a levében összetörik. Óvatosan szórják liszttel utána, hogy sűrű, főzelékszerű massza legyen belőle. Néhány percig főzik még – folyamatos kevergetés mellett, mert hát hamar leég az ilyen sűrű massza. Aztán zsíros evőkanállal galuskákat szaggatnak belőle, és hagymás forró olajban kisütik a galuskákat. Túróval, tejföllel és sült szalonnával tálalják.

Ganca – igazi palóc étel / Fotó: ORSZÁGKÉP

Kifelé menet még egyszer megdicsérjük az ételt – már a szakácsnőnek.

Ganca. Igazi palóc étel. Ezt otthon is kipróbálom.


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Hirdetés