Mogyorós, feketeszedres fagyi lett az év fagylaltja

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Első alkalommal rendezték meg az Év fagylatja országos cukrászversenyt és fesztivált, amelynek csütörtökön Szombathely főtere adott otthont.

A zsűri ebben az évben a nagykanizsai Wilhelm Dávid által készített, Piemont Királya névre keresztelt fagylaltjának ítélte oda az év fagylaltja címet. Alapja piemonti mogyoró, amit tonkababos feketeszeder-öntettel párosított alkotója. Az év cukormentes fagylaltja illatos birs fekete ribizlivel, amelynek megálmodója egy újfehértói cukrász, Pokoraczki Ágnes. Nemcsak a zsűrizés folyt a nagyközönség előtt, de a kézműves fagylaltok készítését is bemutatták az érdeklődőknek, akik 150 féle fagylaltból választhattak a helyszínen.

képünk illusztráció
forrás: Pixabay

Selmeczi László, a Magyar Cukrászok Országos Ipartestületének társelnöke elmondta: a rendezvénnyel szeretnék közelebb hozni a cukrászdák minőségi fagylaltkínálatát a fogyasztókhoz. Az utóbbi években megjelentek a piacon olyan “fagylaltnak nevezett” termékek, amelyeket lelkesen vásárolnak a magyar fogyasztók, hiszen “nagy és olcsó”, de jobbára csak mesterséges anyagokból, aromákból és színezékekből állnak.

„Mi azt szeretnénk megmutatni, megkóstoltatni, hogy milyenek a kiváló és természetes alapanyagokból, igazi gyümölcsökből, hagyományos módon készített fagylaltok” – hangsúlyozta.

Természetesen készülhet jó fagylalt nagyüzemi körülmények között is – tette hozzá -, de ezeknél is feltétel a kiváló alapanyag, éppen ezért nevezhettek külön kategóriában az alapanyagokat gyártók is.
Az év fagylaltja szakmai versenyt 1998 óta rendezik meg, általában budapesti, több alkalommal vidéki cukrászdákban, első alkalommal szerveztek köré fesztivált kulturális és szórakoztató programokkal.
Az idén 40-en pályáztak az Év fagylaltja címre 56 féle fagylalttal.

(MTI)


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •