Név szerint keresheti bárki az első világháborúban eltűnt rokonát

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Eltűnt a dédnagyanyám testvére az első világháborúban. Lényegében semmit sem tudunk róla. Amikor gyerek voltam, és váratlanul meglátogattam, a törékeny, vékony, szikár, fekete kendős dédmamám mindig kiszaladt a gangra és azt kiabálta: te vagy az, Pistikém? Még a nyolcvanas években is várta haza. De nem jött. Sok hasonló történet kering a magyar családokban: valahol, valamikor eltűnt, fogságba esett vagy hősi halált halt az ükapa, dédpapa, és senki nem tudja, hogy hol lehet eltemetve. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, dr. Kovács Vilmos azt mondta: évek óta dolgoznak egy projekten, amelynek a neve: A Magyar Katona Áldozatvállalása a Nagy Háborúban. Egy adatbázist készítenek, amelyet egy internetes honlapra töltenek fel. Még az idén elérhető lesz az oldal. Bárki rákereshet név szerint a rokonára, és nagy valószínűséggel megtudhatja, hogy hol szolgált, mi történt vele, talán még arra is választ kap, hogy hol temették el.
Első világháború 1914. / Forrás: Fortepan - Fábián Sámuel
Első világháború 1914. / Forrás: Fortepan – Fábián Sámuel

„Megpróbáljuk az összes forrást elérni Budapesten, Bécsben, Pozsonyban, együtt dolgozunk a Nemzeti Levéltárral, és minden egyes katonát próbálunk felkutatni, megtalálni név szerint, aki áldozatot hozott a hazáért.” – monda az Országképnek dr. Kovács Vilmos, ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.

dr. Kovács Vilmos, ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka
dr. Kovács Vilmos, ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka
Hirdetés

„2012-ben kezdtük a munkát, mert rájöttünk, hogy az első világháború 100 éves évfordulója kapcsán nem tudunk konkrét veszteséglistát felmutatni a kutatóknak. Sok katonánk hősi halált halt, megsebesült, eltűnt vagy hadifogságba esett – 100 évvel ezelőtt szinte minden magyar családot érintett a háború, de azt gondoljuk, hogy 100 év elteltével is. Nem tudtunk viszont elérni értékelhető adatbázist, mert nagyon kevés maradt. Elhatároztuk, hogy megteremtjük, és létrehozzuk a lehető leggazdagabb adatbázist. Elkezdtük feldolgozni a forrásokat: a határon belül a Nemzeti Levéltárak és a hadi levéltár segítségével. Emellett a Bécsi Levéltárból hazahoztunk digitalizálva minden olyan anyagot, amely első világháborús magyar vonatkozású katonai veszteséget tartalmaz. Még a temetőkatasztereket is megkaptuk – ezt azt jelenti, hogy sok esetben még azt is megtudtuk, hogy a hősi halált halt katonáink hol vannak eltemetve. Szintén digitalizálva a Pozsonyi Katonai Levéltárból is megkaptuk azokat az adatokat, amelyek a pozsonyi ötödik hadtestre vonatkoztak.”

Első világháború 1914. / Forrás: Fortepan - Tóth Árpád
Első világháború 1914. / Forrás: Fortepan – Tóth Árpád
Összességében másfél millió magyar katona adatain dolgozik az intézet. Jelentős részük sebesült, eltűnt vagy fogságba esett.

„Minden katona sokat tett a hazáért, aki ebben az időszakban harcolt. Ezért nemcsak a hősi halottak adatait dolgozzuk fel, hanem azokét is, akik megsebesültek vagy fogságba estek. Akár évekig lehettek Oroszországban vagy Olaszországban a táborokban. Persze, az lenne a legjobb, ha az összes, 3,2 millió magyar honosságú katonáról meg tudnánk emlékezni, mert aki nem sebesült meg, vagy nem halt hősi halált, de végig harcolt 1-2-3 évet, az hihetetlenül nagy dolog. De ez sajnos lehetetlen, mert róluk nem maradt adat.” – mondta dr. Kovács Vilmos.

Ha elkészül az adatbázis, az a régióban egyedülálló lesz – mondta a parancsnok. A környező országokban nem készült ilyen – még Ausztriában sem.

Ha feldolgozták az adatokat, feltöltik egy internetes honlapra, ahol bárki rákereshet a hozzátartozójára.

„Már létezik egy honlap – a magyarezredek.hu -, amely az ikertársa lesz a készülő adatbázisnak.

Itt azok az emlékkönyvek vannak digitalizálva, amelyek az első világháború után keletkeztek. 120 ezer oldalt szkenneltünk be, és tettük kutathatóvá mindenki számára. Erre a honlapra töltjük fel – társhonlapként – a készülő új internetes oldalt. Ha valaki beírja majd a hozzátartozója nevét, és néhány egyéb adatot is tud róla, akkor akár ki is adhatja majd az oldal, hogy hol szolgált, milyen volt a paroli hajtókája színe, milyen ruhát viselt, és hogy az ő neve szerepel-e a hőstettek között. De úgy is lehet majd keresni, hogy egy település nevét ütik be, és kiadja az összes hősi halott nevét, aki ott tűnt el – és akit persze regisztrálni tudtunk. De alakulatra is rá lehet keresni. Ha valaki például az I. Honvéd Gyalogezredben szolgált, az összes adatot kiadja majd: ki tűnt el, ki halt meg, ki esett fogságba vagy ki sebesült meg abban az ezredben. Azt is meg lehet majd tudni, hogy az az ezred merre járt a háború során és milyen fegyverzetük volt. Azt gondolom, hogy rokonoknak, leszármazottaknak, kutatóknak és az érdeklődőknek nagyon izgalmas, érdekes, informatív oldal lesz.” – mondta dr. Kovács Vilmos, aki hozzátette: a tervek szerint még az idén elkészül az internetes oldal.

Fotók forrás: Fortepan.hu / Tóth árpád – Fábián Sámuel – Schmal Alexandra – Visnyovszky Éva


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés