Ha ezeket eszed, még a természetet is véded

  •   

Helyes táplálkozással a klímaváltozás hatásai is mérsékelhetők, mivel a növények és zöldségek termesztésének ökológiai lábnyoma sokkal kisebb, mint az állattenyésztésnek – mondta Antal Emese dietetikus az M1 műsorában.

A fenntarthatóság egyre inkább előtérbe kerül majd, és ebben az élelmiszergyártóknak mellett a fogyasztóknak is felelőssége van – mondta a dietetikus.

Antal Emese, dietetikus

Általánosan az elkészített étel egyharmadát kidobjuk, ez pedig súlyos mértékben fogyasztja a Föld erőforrásait. A táplálkozási ajánlás szerint naponta nagyon sok gyümölcsöt, zöldséget és gabonaféléket kellene enni – lényegében az egész napi ételünk 75%-át ezeknek kellene kitennie.

gyümölcstál
forrás: Pixabay

Az is elhangzott, hogy a klímaváltozás hatásainak mérsékeléséhez a vöröshús- és cukorfogyasztást a felére kellene csökkenteni, míg a zöldség- és gyümölcsfogyasztást meg kellene duplázni.

(MTI)


  •   
Hirdetés