Hó borítja a diszeli templomot is, amely Árpád-kori falakat őriz

 

Leesett a hó Diszelben is. Olvasónk, Balogh Rózsa pedig küldött a település templomáról, és a templom előtti Betlehemről egy-egy szép fotót.

Diszel templomát 1333-ben a pápai tized-összeírás jegyzékei említik, papjának Domonkos volt a neve, védőszentje Szent Márton volt. A templom a török háborúk idején romossá vált. 1755-ben kezdték meg az újjáépítését, és a mai formáját az 1774-es barokk stílusú átalakítás során nyerte el.

A diszeli templom / Fotó: Balogh Rózsa
A diszeli templom / Fotó: Balogh Rózsa

A déli falon őrzi a hajó és a szentély eredeti, Árpád-kori falait, ablakait és párkányait.  Az idei Betlehem pedig így néz ki a templom előtt:

A diszeli Betlehem / Fotó: Balogh Rózsa
A diszeli Betlehem / Fotó: Balogh Rózsa

Diszel nevét 1247 óta említik, elsősorban oklevelekben lehet olvasni a településről és peres iratokban – 1255-ben például nagy per folyt a gyulakeszi udvarnokok és a diszeli nemesség között. A település sokat szenvedett, mivel a hadak útjába esett. 1548-ban felégette a török, népe elmenekült. 1572-ben, 1573-ban csupán egyetlen szegény családot találtak itt. A XVII. századra újra lakott lett a település, de a századvégi harcokban megint elnéptelenedett. 1699-ben újra beköltöztek: 12 jobbágy lakott a faluban. Aztán folyamatosan emelkedett az itt lakók száma: 1828-ban már 261 adózó jobbágyot számláltak, 1869-ben a falu lakossága 1128 fő volt.

Ha te is jártál egy jó helyen, láttál valami szépet, oszd meg velünk: a képeidet várjuk a kepkuldes@orszagkep.hu címre. Mi megmutatjuk itt, az ORSZÁGKÉP oldalain!

Notes

  • Küldj egy képet!

    Láttál egy szép kiránduló helyet, találtál egy jó éttermet, van egy jó képed vagy éppen csak mutatni akarsz másoknak egy érdekességet? Töltsd fel nekünk és ha elnyeri tetszésünket, mi megmutatjuk a fényképed, írásod vagy akár a videódat! Nincs más dolgod, csak küldd el e-mail-ben a fotókat a: kepkuldes@orszagkep.hu címre! A feltöltött képfájlok mérete ne haladja meg a 2 MB-ot! Ha videót küldenél, akkor a YouTube-ra feltöltött filmed linkjét küldd el nekünk! Az email tárgyában jelöld meg a fotó/film témáját, a helyszínt, ahol készítetted (persze a neved is, ha nem egyezik az email címeddel) és mi megmutatjuk itt, az ORSZÁGKÉP oldalán.