Több ezer denevér az Abaligeti-barlangnál

Denevérestre várja a látogatókat az Abaligeti-barlang előtti térre augusztus 25-én a Duna-Dráva Nemzeti Park. Egy denevérkutató mutatja be a denevérek különleges és titkokkal körüllengett világát. A résztvevők megismerhetik a denevérkutatás módszereit és jelentőségét, az Abaligeti-barlangnál hálóval befogott denevéreket pedig közelről is meg lehet nézni, ismerkedve a fajok egyedi jellemzőivel. A tóparton lehetőség nyílik a víztükör felett alacsonyan szálló, rovarokra vadászó denevérek megfigyelésére. A tájékozódásukat segítő hangjukat detektor teszi az emberi fül számára hallhatóvá.
forrás: Pixabay

A denevérek násza nyár végén, ősz elején zajlik. A nászidőszakban gyakori jelenség, hogy a denevérek barlangokat keresnek fel, amelyekben később ki is telelnek. A Dunántúl egyik legjelentősebb nászbarlangja az Abaligeti-barlang. Több ezer denevér fordul meg itt augusztus végén, szeptember elején. A denevérkölykök a téli álom után, május végén, június elején születnek meg.

forrás: Pixabay

Az augusztus 25-i esti programon szakavatott denevérkutató mutatja be a denevérek világát. Hálóval befogott denevéreket is meg lehet majd nézni közelről. A tóparton pedig a víztükör felett alacsonyan szálló, rovarokra vadászó denevéreket lehet megfigyelni. A program este 8 órakor kezdődik.