Furcsa receptverseny: találjon ki ételt a darvak étrendjének alapanyagaiból!

 

Az idén is meghirdeti a Hortobágyi Nemzeti Park a „Darukonyha receptversenyt”, mely a Darufesztivál egyik programja. Olyan ételek receptjével lehet pályázni, amely a darvak vonulási útvonalát érintő külföldi országok stílusa ihletett, és ami fontos: receptben legalább két alapanyagot fel kell használni, melyek a darvak étrendjében is szerepelnek.

A Darufesztivál október 20-án lesz – ez a természet őszi ünnepe a Hortobágyon. Azt ígéri a nemzeti park, hogy minden természetbarátnak felejthetetlen élményben lesz része, aki ebben az időszakban ellátogat a Hortobágyi Nemzeti Parkba, és megfigyeli a több ezer daru naponta ismétlődő vonulását – az alkonyati „daruhúzást”.

forrás: Pixabay

A darvak országokat, kontinenseket kötnek össze vonulásuk által.

Éppen erre épül a Darukonyha receptverseny.

Az október 20-i Darufesztivál gasztronómiai programja ez a receptverseny. A verseny lényege az, hogy a darvak vonulását követi. Pontosabban: olyan receptekkel lehet pályázni, amelyeket a darvak által érintett országok stílusa ihletett.  Annak a nemzetnek a gasztronómiai stílusában kell megálmodniuk a receptet a pályázóknak, melyek a darvak vonulási útvonalába esnek.

forrás: Pixabay

És most jön az érdekesség: a receptverseny legfontosabb előírása, hogy a receptben legalább két alapanyagot fel kell használni, melyek a darvak étrendjében is szerepelnek. Ezek a kukorica, napraforgó, árpa, zab, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, (apró)hal, rizs, köles, valamint a hajdina.

A pályázatokat október 12-ig várják. A lengyel és az olasz konyha jellegzetességei alapján három kategóriában indulhatnak a pályázók: előétel, főétel és desszert.

A három győztes receptet a Hortobágyi Csárda felveszi kínálatába a Darufesztivál ideje alatt.

További részleteket a Hortobágyi Nemzeti Park honlapján találnak.