Ez a legjobb a megfázásra, de a szívre, vérnyomásra is jó hatással van

Csipkebogyólekvárt, aszalt csipkebogyót, csipketeát – és más, csipkebogyóból készült finomságok lehet kóstolni  október 21-én, vasárnap Szarvaskőben a XI. Csipkebogyó Fesztiválon. De miért jó a csipkebogyó? Tudja-e, hogy hányféle betegségre használták? És az tudja-e, hogy már az ókorban is gyógyítottak ezzel a csodabogyóval? 
A fesztivál – kóstolj meg különleges csipkeételeket!

A helyi hagyományok szerint elkészülő csipkelekvár főzés bemutatása mellett, szórakoztató programokkal, csipketeával, forralt borral, egész napos kézműves bemutatókkal, falukerülő túrákkal, játszóházzal, valamint kistermelők és népművészeti termékek vásárával várják a látogatókat Szarvaskőn.  Az érdeklődők egy különleges megmérettetésen is részt vehetnek, amely az annak idején a faluban forgatott Isten hozta Őrnagy Úr! című filmhez kötődik. A fesztivál ideje alatt számos meglepetést tartogatnak a szervezők, amely a filmhez kapcsolódik.

forrás: Pixabay
A csipkebogyó jótékony hatásai

Emlékszem, gyerekkoromban az erdőt járva vadásztam a jó csipkebogyóra. A jó csipkebogyó pedig a puha, egészen sötét bordó színű bogyó, aminek a húsa édes, lágy, mint a lekvár – a magja persze szúrós így is, de nem foglalkoztam vele, kiköpködtem. Ősszel és télen is, amíg lehetett, gyűjtögettem a csipkebogyót, és minden nap ettem néhány szemet. Nagymamám lekvárt főzött belőle, de szárítottuk is, és téli estéken forró csipketeát kortyolgattunk. Komolyan mondom, én nem emlékszem rá, hogy bármikor beteg lettem volna gyerekkoromban. Még csak meg sem fáztam.

forrás: Pixabay

A csipkebogyó húsának gyógyító hatásait már az ókorban is felismerték, főként a sorvadásos betegségek ellen alkalmazták.

A csipkebogyó különösen jótékony hatása főként a magas C-vitamin tartalmának köszönhető. Tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. A C-vitamin növeli a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet, ezért kiváló megfázásos betegségek ellen. A C-vitaminon túl cukrot, pektint, gyümölcssavakat, magnéziumot, vasat, kalciumot, cseranyagot, nyomokban karotint, B1-, B2-, K- és P- vitaminokat is tartalmaz.

forrás: Pixabay

A csipkebogyó nem csak remek immunerősítő, de magas a magnézium tartalma is, ezért alkalmas szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok megelőzésére. Savanykás íze miatt serkenti a gyomornedvek működését. Emellett több vizsgálat azt is kimutatta, hogy csökkenti a vérnyomást és jelentős idegnyugtató hatása van. Széles körben alkalmazzák vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut orvoslására, de vizeletjavító és emésztést javító hatását is ismerik. Használták vérzéscsillapítóként is, de a sejtöregedést is gátolja.

Ha teát készítünk belőle, arra kell figyelni, hogy nem szabad forrásban lévő vízben áztatni. A szárított csipkebogyót szobahőmérsékletű vízben áztassuk több órán át,  aztán szűrjük le, és mézzel ízesítsük.

A csipkebogyóból készítenek lekvárt, szörpöt, mártást, levest, likőrt, bort, pálinkát is. Az áttört csipkehúst keverhetjük joghurtba, kefirbe illetve ásványvízbe, íz javító hatása miatt pedig gyógynövény-keverékekben, gyümölcsteákban is széles körben alkalmazzák.