Maradunk itt, vagy egyszer majd tovább megyünk? – Cseh Tamás 76 éves lenne

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

„Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk…” – dúdolgattam a dalt magamban, akkor, a kilencvenes évek vége felé, huszonvalahány évesen, fiatalon, miközben az Egyetem utcán sétáltam az egyetem épülete felé, mert azt mondták a barátaim, gyere, menjünk el Cseh Tamás koncertjére. Itt lesz az egyetem aulájában. Én meg mentem, mert szerettem a dalait, és színpadon még soha nem láttam. Emlékszem, egy oszlopnak támaszkodva vártam a koncertet, sokan voltak – ültek székeket és földön az emberek, de sokan álltak is. Aztán megjelent Cseh Tamás, kezében egy szál gitárral, egy fekete póló és egy fekete nadrág volt rajta. Tapsoltunk, de aztán olyan nagyon csönd lett. Percekig. Ő állt a színpadon, felemelte a gitárját, és mindenki feszülten várta az első akkordokat. Aztán felcsendültek a jól ismert dalok egymás után – és Cseh Tamás minden percben egyre távolabb került tőlünk, behunyta a szemét, és csak énekelt, vagyis, nem is csak énekelt, hanem játszott, mert az nem csupán koncert volt, hanem színdarab – díszlet és jelmez nélkül -, egy személyben, csak ő, egy szál egyedül… Olyan kisugárzása volt a színpadon, mint senki másnak. Borzongtam. Végig. Úgy tűnt, tíz perc volt az egész, pedig már másfél órája énekelt… Aztán egyszer csak vége lett, és a barátaim – köztük idősebb művészek, költők és írók – azt mondták: gyere, megyünk a Salátabárba, eszünk valamit, és jön velünk Cseh Tamás is. Én az asztal végén ültem, a legtávolabb tőle, és csak néztem: hunyorog, nevet, beszél a többiekkel, akiket ismer. Engem nem ismert… Aztán egyszer csak rám nézett, felállt, és azt mondta: tiszteletem, hölgyem, Cseh Tamás vagyok. Aztán visszaült, és mesélt tovább – bele az éjszakába.

Cseh Tamás január 22-én, a magyar kultúra napján lett volna 76 éves.

 

Hirdetés

Gyerekkorát a Fejér megyei Tordason töltötte. Már kiskorában is sokat énekelt, főleg nagymamájával együtt. Elmondása szerint akkoriban az egész falu énekelt szabadidejében, a zene szeretete is részben itt gyökerezett. Budapesten járt gimnáziumba, Érettségi ajándékként nagyszüleitől egy gitárt kapott. Ezután alapította meg első zenekarát akkori szomszédjuk két fiával, akiknek már volt zenei alapképzettségük.

Cseh Tamás / Forrás: Wikipedia Commons - Author: Kaleszin
Cseh Tamás / Forrás: Wikipedia Commons – Author: Kaleszin

Az Egri Tanárképző Főiskolára járt. A rendszert gyűlölve egy Isten háta mögötti faluba vágyott, így Perkátára költözött. Itt borzalmas körülmények között tanított másodikos diákokat, örömforrása a lovaglás és a gitározás maradt. Fél év múlva tért vissza Budapestre. Kőbányán tanított felső tagozaton.

Cseh Tamás 1970-ben ismerkedett meg Bereményi Gézával – később Bereményivel és Másik Jánossal együtt adták ki a Levél nővéremnek című lemezt, ami óriási sikert aratott. A következő az Antoine és Desiré című album, majd a Fehér babák takarodója lett. Cseh Tamás a nyolcvanas években csatlakozott a Katona József színházhoz, ahol számos darabban szerepelt.

Ezután Csengey Dénessel szerezte tovább a dalait, ebből született többek között a Mélyrepülés című album. A rendszerváltozás után Cseh Tamás újra Bereményivel dolgozott, így készítették el az Új dalok című albumot.

Cseh Tamás / Forrás: Wikipedia Commons - Author: Kaleszin
Cseh Tamás / Forrás: Wikipedia Commons – Author: Kaleszin

1993-ban a Liszt Ferenc díjat kapott, majd a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Az egyedülálló hangulatú dalok mellett Cseh Tamás az általa indított bakonyi indiántáborokról is híres volt. Már gyerekkorában érdeklődött az indiánok, az indián kultúra iránt. Később a barátaival találták ki a bakonyi indiántábort.

Bakonybélben díszpolgárrá avatták, és ott, 2009-ben – halála előtt – egy spontán lejátszódott indiánünnepen járta el utoljára az indiánok táncát.

2009-es temetésén barátai indián hagyományok szerint búcsúztak el tőle.

Január 27-én Cseh Tamás előtt tiszteleg a színházi programokat és koncerteket egy dunai hajón megvalósító TRIP hajó. A közönség kedvenc dalaiból élőben húzzák ki az aznapi repertoárt, a Vodku fiai énekelik Cseh Tamás, Bereményi Géza és Másik János dalait. – írja az orientpress.hu.

„Cseh Tamás különös, komplex előadóművész volt, akinek énekesként is nagyon erős volt a színpadi kisugárzása. Színészként is nagyszerűen működött, egyedülállóan adta vissza a szocializmus hangulatát. Egy-egy verssora szállóigévé vált, dallamait kitörölhetetlenül dúdolta több generáció” – mondta el Magács László, a TRIP vezetője az orientpress.hu-n.

(forrás: orientpress.hu, wikipedia)


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés