Itt kóstolhatja meg a világ legjobb fagylaltjait

 

Meggyőződésem, hogy mindegy, hol nyitsz boltot, hol készítesz saját terméket. Ugyanis ha az egyedülálló, különleges, netalán a legjobb a saját kategóriájában, akkor arra felfigyel a világ. Így volt ez a gyenesdiási Bringatanya fagyizóval is. Gyenesdiáson, a bicikliút mellett, egy kicsi fagyizó világhírű lett – csak hogy egy elismerést említsek: a világ legjobb 36 fagyizója közé választották. Pedig Gyenesdiás nem a világ közepe, a fagyizó sem a főút mellett van, és mégis. Egészen egyszerűen csak el kell készíteni a világ egyik legjobb fagyiját. Ennyi az egész.

Már régóta meg szerettük volna kóstolni a gyenesdiási Bringatanya fagyiját. Legalább másfél éve. De annyira messze van, hogy nem jutottunk el oda. Olvastuk, hogy itt is díjat nyert, ott is díjat nyert, világversenyeken vagy magyarországi versenyeken, és csak gyűltek a cikkek, a külföldi újságokban is, de nem tudtunk elutazni, hogy megkóstoljuk.

Bringatanya fagyizó
Bringatanya fagyizó / Fotó: ORSZÁGKÉP

És most megtört a jég. Végre eljutottunk. Idén az utolsó pillanatban, mert – ha jól emlékszem – jövő hétvégén bezár erre az évre és csak jövő tavasszal nyit újra.

Késő délután volt már, és nagy sor állt a pult előtt. A terasz pedig tele volt – nem is tudtuk, hogy le tudunk-e majd ülni, ha megvettük a fagyit.

Bringatanya fagyizó
Bringatanya fagyizó / Fotó: ORSZÁGKÉP

Pici hely, csak a pultnál szolgálnak ki, de nincs megállás. Folyamatosan jönnek az emberek ide, Gyenesdiásra, hogy megkóstolják az il mio cioccolato fagyit, amely tavaly július végén Bolognában az európai döntőn továbbjutott a nemzetközi döntőbe, ahol Japántól az Egyesült Államokig csaknem 40 fagylaltos mérte össze tehetségét. A Gelato World Tour nemzetközi fagylaltverseny döntőjében aztán a szakmai zsűri különdíját nyerte el Olaszországban. Értik? Olaszországban. A fagyi hazájában. De sokan kanalazták a bazsalikomos málnát is ezen a napsütötte délutánon, amely az év fagyija lett Magyarországon az idén.

Bringatanya fagyizó
Bringatanya fagyizó / Fotó: ORSZÁGKÉP

Végre sorra kerülünk, és már érezzük, baj van. Gyönyörű, színes, hagyományos ízű és különleges fagyik közül lehet választani. Sok idő nincs variálni, mert hosszú a sor mögöttünk. Így hát persze Il mio Cioccolato és bazsalikomos málna lett a kiválasztott, fotós kollégám pedig mangót és valamilyen cukormentes erdei gyümölcsöset választ.

Ebben a pillanatban felszabadul egy asztal, gyorsan le is huppanunk. A fagyit mohón kóstolni kezdem, kíváncsi vagyok, miért különleges ez a világhírű csokifagyi. Az első pillanatban, ahogy megérzem az ízét és a fagyi állagát, megértem. A fagyi Somogyi Renáta receptje. A fagyi alapja az afrikai Sao Toméból származó kakaóból készült 70,5 százalékos étcsokoládé, amihez maracuját tettek, a tetejére pedig karamellizált ostyalapot és kakaóbabtöretet.

Igazi boldogsághormon-bomba. A bazsalikomos málna különleges, eddig a bazsalikomot olasz tésztaételekhez, vagy zöldfűszeres csirkéhez használtam, ezért így, az édességhez először fura volt az íze, de két falat után minden megváltozott: nagyon finom, és jól illik a bazsalikom a málnához. Megkóstoltam persze a mangót is. Teljesen olyan volt, mintha igazi gyümölcsöt ennék.

A pulton díszelegnek a kupák, bent a mosdók előterében pedig a milliónyi oklevelek, díjak, kitüntetések, cikkek és fotók. Megállok, olvasgatom, nézegetem, és megint csak az jut eszembe, hogy ha valaki ennyire jó dolgot csinál – akár a legkisebb, eldugott községben is -, akkor az bizony világhírű lesz. Mint a gyenesdiási Bringatanya fagyizó. A mi fagyink. A mi magyar, világhírű fagyink.