Indul a Bocuse d’Or – egy zöldséges ételt és csontos borjúkarajt kell készíteni

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Huszonnégy nemzet csapatainak részvételével rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or világdöntőjét január 29-30-án Lyonban; Magyarországot Pohner Ádám képviseli. Egy francia zöldséges ételt, és csontos borjúkarajt kell készíteni.

A Paul Bocuse által 32 évvel ezelőtt elindított szakácsverseny fináléját minden második évben tartják meg a franciaországi városban, a SIRHA gasztronómiai vásár keretein belül. A verseny mindkét napján 12-12 csapat készíti el fogásait, a magyarok a sorsolás szerint a keddi napon, másodikként kezdhetnek.
Európából 10 csapat kvalifikálta magát, Ázsiából és az összamerikai térségből 5-5 csapat jutott be, Afrikát 2 versenyző képviseli, további két csapat (Olaszország és Kína) pedig szabadkártyával indulhat az idei finálén.

Hirdetés


A magyar csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. Az idei versenyző Pohner Ádám, akit Csillag Richárd commis segít, coachként pedig Segal Viktor vesz részt a munkában.

Csillag Richárd (b) commis (segítő) és Pohner Ádám séf, a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére készülő magyar csapat tagja.
fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az idei tányértéma egy francia klasszikus, a zöldség chartreuse lesz, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell elkészíteni. Az ételhez csak a hivatalos versenypiacon elérhető zöldségek használhatók fel.
Ismert már a hústál kötelező alapanyaga, a csontos borjúkaraj is, kihívás azonban, hogy az ételt kötelező a csonttal együtt elkészíteni. A hústálat úgy kell megalkotni, hogy utána 14 adagban lehessen tálalni, és az ételhez minimum egy másik borjúrészt – lábat, vesét, mirigyet, májat vagy pacalt – is fel kell használni.

(MTI)


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Hirdetés