Pitypangszörp, citromos töklekvár, mézbor és tömeg a Bakony Expón

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Őstermelők és kézművesmeseterek állították ki portékáikat az 5. Bakony Expón Veszprémben, az Arénában, de gasztronómiai különlegességeket is lehetett kóstolni, és szórakoztató, kulturális programok is várták az embereket – akik nem is maradtak otthon, ugyanis hihetetlen tömeg volt az expó utolsó napján is, november 11-én vasárnap. Mozdulni is alig lehetett a 140 kiállító stand között. A Bakony Expo a tájegység gasztronómiai és kulturális hagyományait mutatta be.
Még köd volt, mikor odaértünk délelőtt fél 11 körül az Expóra.

Az Aréna előtt különböző állatokat lehetett megnézni, volt lúd – ugye, mégiscsak Márton nap volt -, malac, galamb, juh és még egy hatalmas kecskét is kikötöttek az egyik lámpaoszlophoz. A gyerekek nagyon élvezték – amelyik állatot lehetett, azonnal megsimogatták.

Hirdetés

Na, de mi nem ezért jöttünk, hanem azért, hogy szétnézzünk a Bakony kincsei között, és vásároljunk ezt-azt. A rendezvény célja az volt, hogy közelebb hozza a termelőt a vásárlóval, ez pedig tényleg egy remek alkalom arra, hogy megismerjék a látogatók, milyen sajtokat, borokat, mézeket termelnek a Bakonyban. Az biztos, hogy a vásár megmozgatta az egész régiót, mert a térség minden pontjáról érkeztek a kiállítók – összesen 140-en -, és a látogatók is több ezren voltak, nemcsak veszprémiek.

Nagyon nehezen haladtunk.

Lényegében közelharcot kellett vívni azért, hogy a kiállítókat meg tudjuk nézni, esetleg kóstolhassunk ebből-abból. A kínálatban pék- és füstölt áruk, szörpök, lekvárok, sajtok, mézek, olajok, édességek, kisüzemi sör, bor és pálinka is volt. A népi iparművészek és kézművesek is megjelentek: ékszereket, textíliákat, kerámiákat, bőr- és fazekasárukat állítottak ki.

Csak a legérdekesebb termékeket soroljuk:

pitypangszörp, mézbor, strucckolbász, tökmagkrém és tökmagolaj, rumos zölddió lekvár és befőtt, ünnep almalekvár, és citromos töklekvár. Lehet, hogy voltak más különlegességek is, de egészen egyszerűen nem lehetett odaférni a standok többségéhez. A tömeg dél körül már elviselhetetlen volt – emiatt úgy döntöttünk, hogy nem tudunk tovább nézelődni. Elég volt a lökdösődésből, tolakodásból. Fogalmam sincs, hogyan lehetne megoldani, hogy kényelmesebben lehessen sétálni a kiállítók között – talán, ha nem három napig, hanem – mondjuk – egy hétig tart az expó, valószínűleg eloszlik a tömeg. Szerettünk volna jobb és értékelhetőbb képeket készíteni, de erre egyszerűen nem volt esély.

Az biztos, hogy van igény az ilyen rendezvényekre, és talán sikerül túllépni az import korszakán, és jó látni, hogy a háztáji termékek, a magyar alapanyagok iránt nagy az érdeklődés. Az pedig valószínű, hogy ezek a kiváló termékeket előállító családi gazdaságok nem tudnak hatalmas mennyiségben gyártani, vagyis nem tudják ellátni a nagy üzletláncok polcait a saját termékeikkel. Hiába készítik a legjobb sajtokat, a legkiválóbb lekvárokat, hosszú távon, messzebbre, folyamatosan nem feltétlenül tudnak szállítani.

Ráadásul az expó talán arra is jó volt, hogy a környék éttermeinek séfjei, vezetői is megismerhették a régió termékeit, és a jövőben a termelőktől vásárolhatják az alapanyagokat. A környéken kell megtalálniuk a saját piacukat, vásárlóikat. Ez a rendezvény pedig éppen erre volt jó.

Azért sikerült vásárolnunk is néhány dolgot:

mézbort, sajtot, tepertőt, kolbászt, kenyeret és lekvárt vettünk, összesen 13 ezer forintot fizettünk. Nem olcsó, az biztos. A látogatók közül többen azt mondták, hogy évente egyszer-kétszer megengedik maguknak, hogy kézműves, háztáji terméket vásároljanak, elsősorban az ilyen kiállításokon, vásárokon, de az biztos, hogy egész évben nem tudnák megvásárolni ezeket a termékeket.

fotó: Országkép

A rendezvény nagyon sikeres, az első év óta kétszeresére nőtt a kiállítók száma, a látogatószám pedig tavaly átlépte a 15 ezret, ez az idén biztos, hogy több lesz – legalábbis így éreztük.


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés