Az influenza nem banális fertőzés – komolyan kell venni!

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kétszer annyian mentek orvoshoz a 4. héten influenzaszerű tünetekkel, mint az azt megelőző héten – ezt jelentette a tisztiorvosi szolgálat. A betegek 40%-a gyerek, aztán a fiatal felnőttek következnek, akik rendszeresen járnak közösségbe – busszal, vonattal járnak és dolgoznak. A legkevesebb beteg az idősebbek között van. Az Országkép megkérdezte dr. Jelinek Benjámin budapesti háziorvost, hogy érdemes-e még oltatni, ha elkaptuk, elmenjünk-e orvoshoz, vagy otthon kúráljuk magunkat, és szedjünk-e bármilyen gyógyszert.

Kezdjük az elején: mit tapasztal, mióta nőtt meg a betegek száma a praxisában?

Hirdetés

Múlt hét elején – szinte egyik napról a másikra – hirtelen nagyon sokan jöttek a rendelőbe, és szinte kivétel nélkül mindenki influenzaszerű panaszokkal érkezett. Tipikus tünetek jelentkeztek: nagyon magas láz, izomfájdalom, a gyerekeknél és a fiataloknál légzőszervi és emésztőrendszeri panaszok is voltak.

Ugye, mindenkiben felmerül a kérdés, ha beteg lesz, hogy érdemes-e elmennie az orvoshoz. Nyilvánvaló, hogy az influenza vírus fertőzte meg, és nem szívesen megy el az ember lázasan az orvoshoz – ráadásul ott tovább fertőzheti a többi embert a váróteremben. És még egy fontos dolog: sokszor hallani, hogy nincs rá gyógyszer. Akkor miért lenne fontos elmenni az orvoshoz?

Ez mind igaz. Ha az ember influenzajárvány idején beteg lesz – felmegy a láza, fáj az ízülete, tüsszög, köhög, folyik az orra -, nagy valószínűséggel influenzás lett. Viszont mindenképpen azt tanácsolom, hogy akkor is menjen el orvoshoz. Ne a beteg döntse el, hogy mi a baja. Lehet, hogy mandulagyulladást kapott egy bakteriális fertőzés miatt, és a betegségének köze sincs az influenzához. Akkor  kell  antibiotikum. Ha nincs ilyen fajta bakteriális gyulladás, hanem az orvos azt állapítja meg, hogy valóban influenzás a beteg, akkor viszont tilos antibiotikumot szedni, és valóban csak az ágynyugalom, a sok folyadék, vitaminok segítenek. De még egyszer mondom: ezt az orvos döntse el, ne a beteg. Az is nagyon fontos, hogy ha napokig nem megy le a magas láz, el kell menni még egyszer a háziorvoshoz, mert előfordulhatnak az influenzának súlyosabb szövődményei. Például a vírusos tüdőgyulladás, amely ugyan nagyon ritka, de rendkívül veszélyes. Vagy a bakteriális felülfertőzöttség, az arc- középfül- vagy bakteriális tüdőgyulladás. Ezeket mind az orvos tudja kiszűrni.

Most, hogy második hete tart a járvány, érdemes-e  még oltatni?

Ha sokáig – még hetekig – tart a járvány, akkor talán igen. Két hét alatt alakul ki az emberben a védettség. Ha sikerül kikerülni a fertőzést két hétig, utána már védett az ember.

Ez  mit jelent egyébként?Azt, hogy egyáltalán nem kapja el, még ha súlyos influenzás emberekkel érintkezik is?

Akár ezt is jelentheti. A járványhoz három tényező szükséges. Az egyik maga a vírus jelenléte. A másik a közeg, amely átviszi a kórokozót egyik emberről a másikra – ez a kettő most mind jelen van. A harmadik pedig egy fogékony szervezet. Aki beoltatta magát, vagy kevésbé fogékony a fertőzésre, vagyis a szervezete 1-2 nap alatt leküzdi a vírust. Ilyenkor az ember alig vesz észre valamit, talán kicsit gyengébb, fáradtabbnak érzi magát, talán kisebb hőemelkedése is lehet. De legtöbb esetben teljesen védett az az ember, aki beoltatta magát. Vagyis valóban: egészen egyszerűen nem kapja el. Aki viszont nem oltatta be magát, nagyon könnyen elkaphatja a  vírust, amely nagyon komoly tüneteket okoz.

Sok vitaminnal, sporttal, egészséges életmóddal, változatos táplálkozással, erős immunrendszerrel meg lehet előzni a fertőzést – ha nem oltattuk be magunkat?

Többé- kevésbé. A vírus jelen van, fertőz. Az egészséges, erős  szervezet csupán könnyebben legyőzi a kórokozót. De az ember akkor is megfertőződhet, ha a világ legegészségesebb életmódját éli. Az influenza ellen egyetlen védekezési mód van: ez az oltás. Minél többen oltatják be magukat, annál kisebb az esélye egy nagy járványnak. Éppen ezért minden évben elmondjuk ősszel, hogy mennyire fontos beadatni a védőoltást.

Sokan azt mondják: ó, ez csak egy influenza. Kicsit lázas vagyok, köhögök, folyik az orrom, majd elmúlik. Ennyire banális ez a betegség?

Egyáltalán nem. Az influenza nagyon súlyos is lehet. Statisztikai adatok mutatják, hogy járvány idején jóval több ember hal meg, mint más időszakokban. A legveszélyeztetettebbek a krónikus, szív- és érrendszeri betegek, a cukorbetegek, a terhesek, a gyerekek és az idős emberek. Úgy tűnhet, hogy az influenza egy „megfázásos” betegség, de egyáltalán nem ilyen banális. Nagyon komolyan kell venni.

 


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés