Átadták a felújított hősi temetőt Balassagyarmaton

 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Január 27-én átadták az első világháborúban és az 1919-es városvédő harcban elesett katonák sírjait őrző, felújított hősi temetőt Balassagyarmaton.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen úgy fogalmazott, hogy a balassagyarmati hősök ma is példát adnak hazaszeretetből, bátorságból, hősiességükből erőt meríthetünk a 21. század kihívásaihoz is. “Balassagyarmat erősíti bennünk, hogy mi, magyarok ma is megvédjük hazánkat, mert itt, Európa közepén továbbra is a közös jövőt építő értéknek tartjuk évezredes keresztény kultúránkat, alkotmányos államiságunkat” – mondta az államtitkár.

Átadták a felújított hősi temetőt Balassagyarmaton
Balassagyarmat, 2019. január 27.
Résztvevők az első világháborúban és az 1919-es városvédő harcban elesett katonák sírjait őrző, felújított balassagyarmati hősi temető avatásán, a csehszlovák katonák síremlékénél 2019. január 27-én.
MTI/Komka Péter
Hirdetés

Emlékeztetett arra, hogy a 1918-as év még nem jelentette a háború végét. Azt mondta: Tisza István miniszterelnök meggyilkolásával erőszakos, zűrzavaros, idegen érdekeket szolgáló helyzet alakult ki Magyarországon, és ebben a nehéz történelmi időszakban, 1919 januárjában, a demarkációs vonalat átlépve szállta meg Balassagyarmatot a csehszlovák katonaság. A katonák, vasutasok és a városi polgárok összefogása, fegyveres felkelése végül január 29-én elérte célját: letörték az idegen hatalmi törekvéseket, felszabadították a várost, Balassagyarmat – Szabó Lőrinc Tündérvárosa, vagy Mikszáth Kálmán szavaival Palócország fővárosa – így megmaradhatott magyarnak. A város méltán érdemelte ki a Civitas Fortissima, vagyis a legbátrabb város kitüntető címet.

Átadták a felújított hősi temetőt Balassagyarmaton
Balassagyarmat, 2019. január 27.
Az első világháborús hagyományőrző század tagjai az első világháborúban és az 1919-es városvédő harcban elesett katonák sírjait őrző, felújított balassagyarmati hősi temető avatásán 2019. január 27-én.
MTI/Komka Péter
A felújított hősi temető átadásával, valamint a cseh és magyar katonasíroknál elhelyezett koszorúkkal emlékezünk a nagy háború valamennyi hősi halált halt áldozatára.

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma, valamint Balassagyarmat önkormányzata közös rendezvényén Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere kitért arra, hogy a város hosszú évtizedek alatt nemcsak az 1919-es események hőseinek, hanem különböző nemzetek elhunyt katonáinak emléke előtt is tiszteleg a hősi temetőben.

A halottak, különösképpen a hazájukért harcoló katonák iránt tisztelettel kell lennünk. A temetőt a minisztérium segítségével katonák és az önkormányzat alkalmazásában állók tették rendbe, és elkészült egy palóc motívumokkal díszített, faragott díszkapu is.

Balassagyarmat négynapos ünnepség keretében ünnepli a Civitas Fortissima századik évfordulóját, és hogy a polgárok, vasutasok nélkül elveszett volna az országnak ez a része. Harcukat a hatalom ellenében folytatták, mert a kormány nem szándékozott fegyvert használni a betolakodók ellen.

NÉMETH Szilárd; KOVÁCS Vilmos
Balassagyarmat, 2019. január 27.
Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka (b) és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az első világháborúban és az 1919-es városvédő harcban elesett katonák sírjait őrző, felújított balassagyarmati hősi temető avatásán 2019. január 27-én.
MTI/Komka Péter

Takács Tamás ezredes, a Tábori Lelkészi Szolgálat katolikus, és Mészáros László alezredes, a szolgálat protestáns lelkésze megemlékező imája után a résztvevők megkoszorúzták az elesettek emlékművét. Németh Szilárd és Medvácz Lajos mellett koszorút helyezett el Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, Balla Mihály, a Civitas Fortissima Kör, a vitézi rend, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok nagykürtösi választmánya, a KDNP és a Jobbik is.

A koszorúzás után díszsortűz dördült el a hősi halottak tiszteletére. A Himnusszal kezdődött ünnepség a katonazenekar közreműködésével a Szózattal és a Magyar takarodóval zárult, majd a résztvevők az egyes katonasíroknál is elhelyezték a megemlékezés virágait a balassagyarmati hősi temetőben.

(MTI-hír)


 •   
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Hirdetés