Eldőlt, melyik a legfinomabb mandulás süti

  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mandula, jó bor, vendégszeretet. Balatonakali ezekkel a jelszavakkal rendezi minden évben az immár hagyományossá vált tavaszi programját. Az „Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor” című népszerű rendezvény az idén bővített változatban, két hétvégén át várta a látogatókat.
A borkóstolás is a program része / Fotó: Pető Piroska

Az első nap délutánjára az előadások és a kiállításmegnyitók mellett egy igazán különleges verseny ígérkezett: mandulából, mandulával készített süteményeket bíráltak különféle szempontok szerint.

A mandulatermesztés Akaliban a szőlő és a bor mellett kiemelt fontosságú, egykor élen járt ebben a falu. A mandulaültetvények pedig szép termést hozhatnak ebben az évben. Az rendezvény előtt arra biztatják a háziasszonyokat, hogy mandulával készítsenek finomságokat. A sütiket benevezik a versenyre, majd részben szakmai szempontból értékelik őket, és a díjazottak az elismerésen kívül szép ajándékokat is kapnak.

Jó hangulatban, teltházas részvétellel indult a péntek délután. A teremben csipkecsodák fogadtak minket, a köszöntők után a mandulával és a borral kapcsolatos előadások következtek. A kisteremben szőlőhegyi fotók fokozták a hangulatot, ide terítették az asztalt, melyre felsorakoztak a beküldött sütemények. Már a látvány is lenyűgöző volt!

13 féle süti érkezett a versenyre, a zsűri több kategóriába sorolta ezeket.

Alapos bírálat útján választották ki a legjobbakat / Fotó: Pető Piroska

Volt sós és édes mandulás süti is. A zsűrinek első szempont volt a megjelenés, az alkotás tálalása, kinézete, formája. A sütik egytől-egyig gusztusosak voltak.

Gusztusos tálalás, különleges forma / Fotó: Pető Piroska

Az ötletességet, kreativitást is értékelték. Hosszasan kóstolták a süteményeket – mit mondjak, irigylésreméltó feladat!  Mandulás bomba, meggyes-mandulás pite, mandulakrémmel töltött muffin, mandulás pogácsa, szilvalekváros-mandulás zserbó és még számos különlegesség közül válogattak.

A mandulás bomba egy bombajó sütemény! / Fotó: Pető Piroska
A mandulakrémes muffin mindenkit lenyűgözött / Fotó: Pető Piroska

A sütemény elkészítésének időigényessége, a felhasznált hozzávalók minősége, sokrétűsége is befolyásolta a döntést. Nagyra értékelték a rendhagyó összetételt, az újszerű ízvilágot.

Szigorúan pontozták a süteményeket / Fotó: Pető Piroska

Kevert jellegű, tortaszerű, krémes, és egyedileg formázott sütiket hoztak a versenyzők. Számomra egyértelműen kedvenccé vált az ízében sokoldalú mandulás bomba, és a mandulás-sajtos stangli.

Ebből a mandulás-sajtosból akár 50 db-ot is meg lehet enni… / Fotó: Pető Piroska

A mandulás pogácsa nagyon laktató volt. Azt, hogy ki nyerte meg a sütiversenyt, az előadások után, a borkóstoló előtt tudhattuk meg.  Az egyes kategóriák első három helyezettjének járó díjakat, illetve a különdíjakat Réfi-Nagy Alexandra, a Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület elnöke adta át. Jónásné Szabadi Mária abszolút győztesként vehette át ajándékát. Ő sütötte a sajtos-mandulás stanglit és a mandulakrémes muffint.

A sütik mellé szép ajándékok társultak / Fotó: Pető Piroska
Az első helyezett büszkén vette át jutalmát / Fotó: Pető Piroska

A nap fénypontjaként mindenki végigkóstolhatta a mandulás finomságokat.

A program folytatásaként másnap nyitott pincék fogadták a mandulavirágos környezetben kirándulni, bort kóstolni vágyókat. Csodálatos műemlék présházépületek között vonult az érdeklődők serege.

Elragadó szőlőhegyi látkép Balatonakaliban / Fotó: Pető Piroska
A nyitott pincék egyike / Fotó: Pető Piroska

A második hétvégén sem merült feledésbe a mandula, megalakították a Balatonakali Mandulalovagrendet! A mandulaáldás sem maradt el, és végül élőzenés mandulabált tartottak egy népszerű helyi étteremben.

A mandula, a jó bor és a vendégszeretet egész évben kitart Balatonakaliban!

 

 

Szöveg és fotók: Pető Piroska


  •   
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •