Eldőlt, melyik a legfinomabb mandulás süti
Mandula, jó bor, vendégszeretet. Balatonakali ezekkel a jelszavakkal rendezi minden évben az immár hagyományossá vált tavaszi programját. Az „Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor” című népszerű rendezvény az idén bővített változatban, két hétvégén át várta a látogatókat.

Az első nap délutánjára az előadások és a kiállításmegnyitók mellett egy igazán különleges verseny ígérkezett: mandulából, mandulával készített süteményeket bíráltak különféle szempontok szerint.
A mandulatermesztés Akaliban a szőlő és a bor mellett kiemelt fontosságú, egykor élen járt ebben a falu. A mandulaültetvények pedig szép termést hozhatnak ebben az évben. Az rendezvény előtt arra biztatják a háziasszonyokat, hogy mandulával készítsenek finomságokat. A sütiket benevezik a versenyre, majd részben szakmai szempontból értékelik őket, és a díjazottak az elismerésen kívül szép ajándékokat is kapnak.
Jó hangulatban, teltházas részvétellel indult a péntek délután. A teremben csipkecsodák fogadtak minket, a köszöntők után a mandulával és a borral kapcsolatos előadások következtek. A kisteremben szőlőhegyi fotók fokozták a hangulatot, ide terítették az asztalt, melyre felsorakoztak a beküldött sütemények. Már a látvány is lenyűgöző volt!
13 féle süti érkezett a versenyre, a zsűri több kategóriába sorolta ezeket.

Volt sós és édes mandulás süti is. A zsűrinek első szempont volt a megjelenés, az alkotás tálalása, kinézete, formája. A sütik egytől-egyig gusztusosak voltak.

Az ötletességet, kreativitást is értékelték. Hosszasan kóstolták a süteményeket – mit mondjak, irigylésreméltó feladat! Mandulás bomba, meggyes-mandulás pite, mandulakrémmel töltött muffin, mandulás pogácsa, szilvalekváros-mandulás zserbó és még számos különlegesség közül válogattak.


A sütemény elkészítésének időigényessége, a felhasznált hozzávalók minősége, sokrétűsége is befolyásolta a döntést. Nagyra értékelték a rendhagyó összetételt, az újszerű ízvilágot.

Kevert jellegű, tortaszerű, krémes, és egyedileg formázott sütiket hoztak a versenyzők. Számomra egyértelműen kedvenccé vált az ízében sokoldalú mandulás bomba, és a mandulás-sajtos stangli.

A mandulás pogácsa nagyon laktató volt. Azt, hogy ki nyerte meg a sütiversenyt, az előadások után, a borkóstoló előtt tudhattuk meg. Az egyes kategóriák első három helyezettjének járó díjakat, illetve a különdíjakat Réfi-Nagy Alexandra, a Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület elnöke adta át. Jónásné Szabadi Mária abszolút győztesként vehette át ajándékát. Ő sütötte a sajtos-mandulás stanglit és a mandulakrémes muffint.


A nap fénypontjaként mindenki végigkóstolhatta a mandulás finomságokat.
A program folytatásaként másnap nyitott pincék fogadták a mandulavirágos környezetben kirándulni, bort kóstolni vágyókat. Csodálatos műemlék présházépületek között vonult az érdeklődők serege.


A második hétvégén sem merült feledésbe a mandula, megalakították a Balatonakali Mandulalovagrendet! A mandulaáldás sem maradt el, és végül élőzenés mandulabált tartottak egy népszerű helyi étteremben.
A mandula, a jó bor és a vendégszeretet egész évben kitart Balatonakaliban!
Szöveg és fotók: Pető Piroska